|
|
[12:34:19, Wednesday 10. March 2010]
@up
No to wlasnie sam sobie odpowiedziales ;-) na przykładzie balonika :) tez ogladalem ostatnio ten program i przesłanie bylo takie ze się nie rozszerza :) |
|
|
[13:01:55, Wednesday 10. March 2010]
że co ?
Jak dmuchasz balon to on się rozszerza - podobnie wszechświat.
Coraz większe odległości między galaktykami itd.
Nie wiem jakie ty przesłanie widziałeś w tym.
nie rozumiem cię rly (; |
|
|
[14:35:23, Wednesday 10. March 2010]
albo rozszerza sie do pewnego momentu, az w koncu wybucha. Skoro jestesmy w stanie o tym teraz rozmawiac to wnioskuje, ze sie wciaz rozszerza xd |
|
|
|
|
[15:38:17, Wednesday 10. March 2010]
Teoretycznie podobno możliwe są prędkości większe niż światło :)
W naszej galaktyce możliwe jest ze istnieje wiele różnych cywilizacji w różnorakim stadium rozwoju. Gorzko bym się rozczarował gdyby na 150 miliardów gwiazd naszej galaktyki tylko nasza planeta posiadałaby życie.
Podstawowy błąd jaki jest brany pod uwagę w większości rozważań o życiu pozaziemskim to porównywanie go do ziemskiego. Pamiętajcie, iż w innych warunkach też może powstać życie! I nie koniecznie musi się ono opierać na węglu ! Obce cywilizacje nie koniecznie muszą oddychać tlenem! Nie wiem czy wiecie, ale tlen to jedno z najgorszych rozwiązań w procesie oddychania, gdyż to trucizna sama w sobie!
Co do kwestii rozszerzania wszechświata nie jest to do końca pewne jak to się zakończy, gdyż nadal nic nie wiadomo na temat ciemnej masy i ciemnej energii :) Wszystko podobno ma się wyjaśnić jak odkryją boską cząsteczkę (tz.Bozon Higgsa).... więc czas pokaże kto ma rację ;-) Kadrowy - Pisz, jeżeli masz zażalenie co do pracy adminów :)
|
|
|
[15:43:59, Wednesday 10. March 2010]
Mi trudno uwierzyć w takie podróże w czasie, wątpię żeby obce cywilizacje a tymbardziej ludzkość coś takiego odkryli... być może to się stanie, ale nie w najbliższej przyszłości... po prostu to moim zdaniem wykracza poza pojmowanie ludzkiego umysłu. Nie kradnij, państwo nie lubi konkurencji.
|
|
|
[15:49:40, Wednesday 10. March 2010]
Też myślę, że obcy istnieją. A może nawet ludzie! Tyle że nawet jeśli żyją w sąsiedniej galaktyce oddalonej o 2 000 000 lat świetlnych (najbliższa inna galaktyka -.-) to wątpię żeby potrafili zapiepszać z prędkością kilka milionów razy większą niż prędkość światła (ze resztą w topiku o czasie było że raczej nie możliwe żeby ciało fizyczne poruszało się z prędkością większą niż światło [chodź przypominam że jeszcze 100 lat temu myślano że jak samochód będzie jechał 100 km/h to zacznie się palić ^^]). Co innego informacje. Podobno one przekroczyły już prędkość światła na ziemi. Tylko w którą stronę je skierować i czy "tamci" je odbiorą. Inną drogą może być teleportacja. Już rozszczepiają cząsteczki ciał. Gorzej z ich ponownym sszczepieniem(czy coś nie wiem nie znam słowa). No to jeszcze tylko kilka milionów lat i leciem... A nie bo 2012 koniec świata no tak zapomniałem ^^. |
|
|
[15:58:58, Wednesday 10. March 2010]
#up czemu mieliby życ w sąsiedniej, a nie w tej. Brawa dla Szwajcarii , pierwszy normalny kraj w Europie. Stop Minaretom :)
|
|
|
[16:04:11, Wednesday 10. March 2010]
W naszym wymiarze-przestrzeni nie można szybciej niż światło, ale są inne wymiary :D Są hiperprzestrzenie, podprzestrzenie etc. więc tam pewnie będzie się poruszać szybciej niż światło :)
#Cyber
Obce cywilizację mogą być starsze i bardziej zaawansowane niż ludzka, więc mogli dawno to już odkryć ;-) W twoim rozumowaniu jest błąd w pojęciu czasu w jakim powstaje życie. Wszechświat jak ktoś tu pisał ma już +/- 13 miliardów lat, więc niektóre cywilizacje mogły istnieć, istnieją już od dłuższego czasu bądź dopiero zaczną egzystować! Kadrowy - Pisz, jeżeli masz zażalenie co do pracy adminów :)
|
|
|
[16:35:55, Wednesday 10. March 2010]
Jeśli istnieją formy życia zaawansowane technologicznie w takim stopniu, by dostać się do nas, to tak, czy inaczej nie dowiemy się o ich egzystencji bez ich woli. |
|
|
[17:26:41, Wednesday 10. March 2010]
My jako ludzie tak naprawde to gówno wiemy. Praktycznie cała nasza wiedza opiera się na czystych teoriach, czy też uwierzeniu w to co mówili/pisali inni. Nieraz kminiłem nad tym, czy naprzykład taka łyżka naprawdę nazywa się dupa i służy do wytwarzania fal dźwiękowych, a my prymitywne małpy używamy jej jako przedmiot do spożywania zupy. Może to co jest wpisane w księgach historii to stek bzdur pisany wiele lat przez bajkopisarzy? Może fotosynteza to bujda, może całka e do x jest równa miliard, a może miliard to jednostka czasu? Wszystko to jedna wielka teoria, więc ciężko określić czy istnieje coś takiego jak ufo, tak naprawde niewiemy czy tamte gwiazdy, które widzimy za pomocą ogromnych obserwatorium wogóle jeszcze istnieją, czy to nie jest wielki latający świetlik planetożerca. W ten sposób można wyjaśnić m.in dlaczego ludzie wierzą w swoje religie. Skoro wierzyc ludziom na słowo o wszystkim co dzieje się dookoła, to czemu niewierzyć w biblię?
Dla mnie taki temat to miliardy rozkmin, niejesteśmy w stanie ogarnąć do końca to co dzieje się obok nas, a co dopiero coś oddalone o niepojęte odległości od nas? Ba niejesteśmy w stanie ogarnąć nas samych, to czego robimy i dlaczego. Sam mózg jest niepojęty, wielka zagadka. Podobno korzystamy z niego tylko w 7%? Skąd to wiemy? Zakładamy że tak jest. Może to 30%, może to 0.0000000000001%.
Generalnie moja puenta to: "Chuj to wie" Ja nie banuje, ja zabijam xd
|
|
|
[17:32:20, Wednesday 10. March 2010]
Czas płynie inaczej wg siebie. . .Dla przykładu czas będzie płynął wolniej przy ziemi niż stratosfery.
Podróż w czasie jest możliwa czysto teoretycznie - wysłać kogo kto przekroczy prędkość światła z dala od Ziemi by mógł obserwować fotony lecące od zarania dziejów. W przyszłość o wiele trudniej, bo wielu rzeczy nie można przewidzieć i jeśli wierzyć w kreacjonizm Nasz los jest spisany. Przeciwnie - tabula rasa.
Zresztą gówno wiecie o fizyce kwantowej a w tematy się zagłebiacie jak prof. REHABILITOWANI. |
|
|
[17:52:19, Wednesday 10. March 2010]
Colos właśnie to ja napisałem że wszechświat ma około 13 miliardów lat, dzięki za przytoczenie ;p Oczywiście mogą być bardziej rozwinięci, ale nie muszą... to jest właśnie to rozumowanie, że obca cywilizacja - mądrzejsza/doskonalsza/lepiej rozwinięta od ludzi (dziesiątki filmów sf klasy B też to potwierdzają). Nie musi tak być... być może gdzieś istniała jakaś cywilizacja, ale wyginęła zanim odkryli pojęcie czasoprzestrzeni itp, tak samo jak na ziemi... jestem pewien że nasza cywilizacja nie jest ostatnią.
#Down Nikt tu raczej nie mówi o fizyce kwantowej. Tak, to jest temat o ufo, więc rozmowa o innych światach, w tym możliwości istnienia innych form życia i kontaktu z nimi (tak chodzi o tzw UFO) jest jak najbardziej na miejscu, ja nie widzę offtopu ;p Pasowałoby to chyba trochę rozwinąć, bo każdy kolejny post podobny do tego ''a ja widziałem ufo, kiedyś jak byłem mały coś jasnego pojawiło się na niebie'' byłby trochę nudny, czyż nie? Ja osobiście wierzę w życie na innych planetach, ale sądzę że ufo póki co nigdy nas nie odwiedziło.
// zedytowany przez Cyber dnia 2010-03-10 17:59:30 Nie kradnij, państwo nie lubi konkurencji.
|
|
|
[17:54:02, Wednesday 10. March 2010]
Niezły offtop, autor tematu pyta czy wierzymy w ufo a ten wyskakuje z fizyką kwantową (;
Ponoć niedługo odpalają ten zderzacz cząsteczek i cały świat fizyków może szlag trafić bo to co nas uczyli w szkole może być stekiem bzdur aka teoria względności einsteina ^^ |
|
|
[18:02:50, Wednesday 10. March 2010]
Zderzacz hadronów. . .nie cząsteczek a części elementarnych otaczającego nas świata.
@2up
Włazicie na tematy o prędkości światła - to odpoeiwdz mi na jedno pytanie. Jak naukowcy chą otworzyc wrota do innego wymiaru (bo ponoć jest to możiwe). |
|
|
[18:06:49, Wednesday 10. March 2010]
wszechswiat sie albo rozszerza albo kurczy, zaleznie od ilosci calkowitej masy wszelkich ukladow znajdujacych sie w nim, ktorej to nie znamy. czytalem o tym w ksiazce rosyjskiego uczonego. |
|
|
[18:07:31, Wednesday 10. March 2010]
Predkosc jako taka nie mozna byc wieksza niz predkosc swiatła... przedmiot nie moze sie poruszac szybciej bo by musial nie miec masy jak fotony( czasteczki swiatła ) Mi osobiscie sie wydaje ze te ufoludki poruszaja sie czyms w rodzaju teleportacji albo poprostu tunelami czasoprzestrzennymi :)
PS. chyba ze wymyslili statek który nic nie waży i sami są fikcją :D :D :D
// zedytowany przez Florek_Saska dnia 2010-03-10 18:08:00 |
|
|
[18:07:48, Wednesday 10. March 2010]
zreszta, to co dzisiaj wiemy to ofc nic w porownaniu z tym, co bedziemy wiedziec za 400 lat. "prawdy absolutne" podlegaja nieustannej weryfikacji.
---- Poprawiono: 2010-03-10 18:10:33 ----
waffel kreacjonizm i tabula rasa nie maja sie nijak to predystynacji-.-' |
|
|
[18:26:22, Wednesday 10. March 2010]
Kiedyś mocno w to wierzyłem, ale z biegiem czasu wydaje to nieprawdą. Warunki na Ziemi są naprawde bardzo dokładnie wyważone i zmiania ich w większym stopniu zabiła by życie, więc nie sądzę, zeby życie na innej planecie było mniej wymagające niż nasze, zresztą my ciągle nic nie wiemy wiec trudno starać się procentowo określić szansę na istnienie życia gdzieś
// zedytowany przez Pwnage dnia 2010-03-10 18:28:23 |
|
|
[18:41:31, Wednesday 10. March 2010]
WunderWaffel, jakbyś trochę uważniej czytał moje posty to byś nie gadał takich głupot... pokaż mi gdzie mówię o tym że naukowcy chcą otworzyć wrota do innego wymiaru? o_O Jestem pewien że nasza cywilizacja nigdy nie odkryje takiego czegoś jak ''Wrota do innego wymiaru'' albo coś podobnego... Nie kradnij, państwo nie lubi konkurencji.
|
|
|
[18:43:41, Wednesday 10. March 2010]
Poczytaj "Focus" z 2009 roku. . .
@white
predystynacje wymyślił Kalwin. A to ma się nijak do katolicyzmu. . .
// zedytowany przez WunderWaffel dnia 2010-03-10 18:44:54 |
|
|
[19:00:43, Wednesday 10. March 2010]
@Pownage
Warunki na ziemi wcale nie są niemożliwe do odtworzenia na innych planetach, z resztą nie są także konieczne. Życie może poswatać w innych okolicznościach.
W głębinach rowu mariańskiego odkryto ryby które nie oddychają i nie jedzą ! Nie mają ani oczu anie otworów gębowych.
Całą energię potrzebną do życia pozyskują z ciepła podwodnych gejzerów.
To jest tylko przykład.
@beznazwy
Naukowcy na ziemi rozpędzili już proton światła do
3-krotnej prędkości światła. Nie wiem ile w tym prawdy, a ile faktów z "Faktu". lubię owoce, także kandyzowane.
|
|
|
[20:22:19, Wednesday 10. March 2010]
Tak na prawdę to nie wiemy nic, być może odpowiedni ludzie mają już nawet kontakt z obcą cywilizacją. Zwykli ludzie prowadząc dyskusje na takie tematy mogą jedynie przypuszczać, bo, jak to się mówi "w dupie byli, gówno widzieli". |
|
|
[15:38:09, Thursday 11. March 2010]
Człowiek używa około 10% mózgu. To już jest odpowiedź.
Nie jesteśmy w stanie poznac możliwości naszego mózgu, a co dopiero praw rządzących wszechświatem.
Co do tego, że niewiarygodna ilośc czynników musi byc zgodna żeby powstało życie, to to jest tylko ludzka teoria. Przecież "oni" mogą tworzyc inną formę życia, która potrzebuje zupełnie innych warunków do egzystencji. Tak jak przedmówca, to jest tylko gdybanie.
A co do "ufo" to to może byc wszystko. Badania wojskowe są na takim poziomie, że mogą miec urządzenia o których nam się nie śniło i nigdy się nie dowiemy. Znowu gdybanie. |
|