warcraft 3 TFT + ROC, warcraft III,

Replaysowa strzałka Polskie Centrum Replayów - top
Replay Tygodnia / Best Replay
komentarze: 4 ściągnięć: 138
OrcFeckImDrunk Undeadk(0.0)L HumanuA.Chao7ic Undeaddj.SlavKo) UndeadiLikePiZZa NightElfSayToMeGoZu
zamknij
zamknij
Forum -> Kategoria: Problemy techniczne, kwestie sprzętowe -> Podkategoria: Inne
Temat:

Problem z Grami NVIDIA

[1-24] -» Nawigacja po temacie.
Trav3eL
poziom solo na BN: 0
max poziom na BN: 1
poziom: 7

GG: 1763985
[18:54:30, Sunday 14. March 2010]
Witam ! od około miesiąca mam problem z komputerem, ponieważ podczas grania w różne gry ( raczej te nowsze, które bardziej zajmują CPU) po jakimś czasie robi się zielony ekran, błedy graficzne i komp sie resetuje, w przypadku grania w sc2 komp zawiesza się po czym samemu sie resetuje. Wiec problem nie dotyczy tylko gier nVidia

Domyślam sie ze problem jest z temperaturą... Sterowniki do grafy mam najnowsze, z kwietnia tego roku, Dane mojego kompa:
GeForce 8800GT 1024mb
Pamięc 4gb DDR2 800mhz
procesor: Intel Core2 DUO E4600
Płyta Głowna: Gigabyte GA-p35-DS2
Twardziel: Samsung 400gb 7200 Sata II
Zasilacz: Feel 1- 400atx 385 W, +3,3v- 20A +5,5v- 14A + 12v1 14A +12v2 13A
System: vista 64 bit Home Premium

Wydaje mi się ze problem jest w moich wentylatorach, na pewno są czyste, Graficzna Jest bardzo gorąca i wydaje mi się ze to wlasnie w tym wentylatorze jest problem, ale ja nie znam sie na tym i nie wiem jak go wymienić, gdzie kupić nowy, jaki itd. Dodatkowo załączam screena ze SpeedFana, z temp podzespołów i z działalnością wentylatorów...

Kod:
img266.imageshack.us/img266/5435/kompz.jpg

Można zauważyć, że jest to temp, przy praktycznie 0 wysiłku kompa....

Proszę o Pomoc i z góry dzięki...

// zedytowany przez Trav3eL dnia 2010-05-20 16:51:32

// zedytowany przez Trav3eL dnia 2010-05-20 16:52:26
LAMERSSópSa!
poziom: 14

GG: 4701731
[19:30:12, Sunday 14. March 2010]
ja bym na twoim miejscu wyczyscil wiatrak w karcie :P
primum non nocere
WilliaM
poziom: 10

[19:34:43, Sunday 14. March 2010]
Najnowsze sterowniki nvidii powodują nieprawidłową pracę wiatraka na karcie graficznej co prowadzi do przegrzewania się tego podzespołu dlatego komputer wiesza się po jakimś czasie.

Dlatego jak masz na full to grafa szybciej się grzeje, jak na medium to wolniej.

Zainstaluj sobie starsze sterowniki narazie i problem zniknie.
LAMERSSópSa!

[20:03:42, Sunday 14. March 2010]
@williamek
...
to zalezy czy i kiedy je instalowal... Jesli nie instalowal nowych sterownikow na przelomie stycznia i lutego to ma luz. Jesli instalowal pozniej to tez ma luz, bo juz dawno ich nie ma na stronie nvidii.
primum non nocere
WilliaM

[20:06:17, Sunday 14. March 2010]
No chyba, że ma windows 7 i same mu się ściągnęły jak jeszcze były dostępne z resztą microsoft chyba ma swoje oddzielne mirrory ;]
Trav3eL

[16:53:07, Thursday 20. May 2010]
Odnawiam Problem, nowe Informacje w 1 poście, pls Help...
pyton
poziom: 12

[18:19:22, Thursday 20. May 2010]
Najnowsze sterowniki problemu nie powodują, ale jeśli miałeś te felerne, to mogłeś uszkodzić kartę na stałe.

Trzeba sprawdzić programem od karty albo na oko jak szybko kręci się wiatrak. Temperaturę karty potwierdzić np. gpu-z.

Może jeszcze być słaby zasilacz, bo masz pewnie dość stary.

Jeśli chcesz się podjąć kupna wiatraka, to bez problemu dostaniesz taki na allegro. Patrzy się na rozstaw śrub np. 80x80 oznacze, że dziury są na rogach kwadratu 80x80. Oprócz tego spójrz na wtyczkę wiatraczka, bo oczywiście musi się zgadzać.

Możesz też pójść na całość i kupić nowe, kompletne chłodzenie do swojej karty na allegro (radiator + wentylator).
http://w3p.one.pl 2.02
Neddy
poziom solo na BN: 3
poziom: 11

GG: 2896540
[19:19:00, Thursday 20. May 2010]
Jeśli te wskazania są poprawne, to 56C na grafice według dramatem nie jest - u mnie (6600GT) jest w spoczynku prawie 60C (trochę podkręcone wszystko w kompie:) ), w stresie dochodzi do 70 i nic się nie dzieje. Spróbuj włączyć np sc2, równolegle mieć włączonego SpeedFana i po np 10 sekundach gry (lub oglądania repa) ALT-TAB do windy i sprawdx temperaturę.

Zawsze możesz (nie wiem, może już tak masz) na stałe otworzyć obudowę od komputera - temperatury powinny spać o kilka stopni.

Drugie pytanie
Podkręcałeś coś w komputerze?

Po trzecie: coś dziwnie mi wyglądają wskazania na napięciach -> albo ten program przekłamuje, albo coś nienajlepiej z Twoim zasilaczem:D

// zedytowany przez Neddy dnia 2010-05-20 19:19:39
Trav3eL

[19:38:11, Thursday 20. May 2010]
byc moze to wtedy zasilacz, Przy grze mam 65 stopni... nic na kompie nie podkręcałem, a obudowę mam otwartą :P
nie znam sie na tym, jaki polecacie mi zasilacz ?
Cyber

[19:47:11, Thursday 20. May 2010]
Powiem Ci tyle - byleby miał więcej niż 400W. Marka tu nie jest aż tak ważna, sam mam jakiejś nieznanej firmy 400W (dałem za niego 60zł) a śmiga mi już 3 lata i 0 problemów z kompem. Naprawdę nie opłaca się płacić za firmę ;)
Nie kradnij, państwo nie lubi konkurencji.
LAMERSSópSa!

[20:06:53, Thursday 20. May 2010]
nie przeplacac, ale bez przesady w druga strone - za 60zl to ty chyba musisz tylko w w3 grac zeby nie padl, albo trafiles w jakas superhiper promocje.
Trav3el na pewno nie kupuj tych:
2N, 4 LIFE, Akyga, Allied, Aopen, Altis ATX, ATON, Bio Ware, Chiefmax, COBA, Codegen (czasem zwany Rubikon- wybitnie zagrażające Twojemu sprzętowi),Color, Colorsit, COMPAQ, CWT, Deer, EMITER, EVERPOWER, Eurocase, Feel, Fever, FOUR STAR, GEMBIRD, Hairong, HEC, IMPET, I-box (IBOX), Impet, JNC 1, KING STAR, KY, L&C = Logic, LEVICOM, Linkworld, Logic (vel. LC, L&C), Logisys, Maxpower, Medion, Megabajt (vel. MGB - również fantastycznie sie psują), Mercury, Metropilis, Modecom Feel I, Modecom Feel II , Mustang, Noname( No-name), PLATIN-POWER, POWER COLOR, POWER MAN, Powercomp, Powerfox Powork, Premier, Procomp, Pronox, Q-Tec, Raidmax, Real PC Power Silence, Rex power, Ropla, RUBIKON, Shido, SilenX, Stability Power, SUNTEK, SWEEX, TAKE ME, TASK, Techsolo, TOP, Tracer, Tronje, Trust, ULTRA-MEDIA, V POWER, WIN, WinPower, Xilence, XION, Yamo
primum non nocere
pyton

[20:09:29, Thursday 20. May 2010]
speedfan na 100% przekłamuje, bo jedyne wskazanie spoza normy to 12V. Jednak gdyby było prawdziwe, to w ogóle nie włączyłby się komputer.

Dramatu z temperaturami nie ma, ale to się może bardzo różnić pomiędzy konkretnymi modelami. Porównywanie z 6600 nie bardzo jest na miejscu :) U mnie, mimo chłodzenia pasywnego i zamkniętej obudowy mam 36-45st. Takie rzeczy porównuje się tylko z tym samym modelem karty.

Możesz też wyłączyć automatyczny reset i obejrzeć kod błędu. W panelu sterowania jest dziennik zdarzeń, i tam są zapisane poprzednie wypadki.
Trav3eL

[21:04:42, Thursday 20. May 2010]
patrze po tych zasilaczach i w sumie zastanawiam się nad tym
www.alleg(...)dny.html

CoolerMaster, solidna marka, cena dosyć dobra, tylko czy te 400w mi wystarczy ?
Cyber

[21:20:04, Thursday 20. May 2010]
@LAMERSSópSa! Nie gram tylko w wc3 ani nie trafiłem na żadną promocje :) Po prostu może czas przestać wierzyć w stereotypy... chłopak zrobi co zechce zresztą ;) Btw z tych co wymieniłeś - mam zasilacz właśnie Mercury i nie narzekam. Po prostu to zależy od modelu, egzemplarza, nawet najlepszej firmy kupisz trefny egzemplarz i po miesiącu siądzie. Nie chce się kłócić ale takie jest moje zdanie.

PS. Kiedyś miałem Codegena 300W i też 0 problemów. A grałem na nim w najnowsze gry (2006/07 lata) posiadając grafikę 7600GS, dla której (teoretycznie) minimalna moc to 300W... jakoś chodził. I nadal mam go w szafce, sprawny, tyle tylko że 300W to za mało jak na dzisiejsze standardy.

@Trav3el moim zdaniem do 8800 grafy powinieneś kupić 450W minimum

// zedytowany przez Cyber dnia 2010-05-20 21:26:46
Nie kradnij, państwo nie lubi konkurencji.
pyton

[21:21:42, Thursday 20. May 2010]
CoolerMaster to średniak, w sumie może być.

Jednak tego bym nie kupił ze względu na cenę za używany zasilacz. Za niewiele więcej można mieć z gwarancją np:
alleg(...)b_a.html
LAMERSSópSa!

[21:39:14, Thursday 20. May 2010]
@cyber gorze, ze glownie zasilacze tych firm, nie tyle padaja ile pieka wszystkie inne czesci wraz z soba.
primum non nocere
Trav3eL

[21:53:15, Thursday 20. May 2010]
@pyton, takiego taniej niż za 200 zl nie dostane ;/ alleg(...)w_f.html

znalazlem taki, ale nie wiem czym on się różni oprócz nazwy :P
@Cyber, pisałeś, że minimum 450W, znalazłem taki:
alleg(...)vat.html
i co mógłby być ? :P
pyton

[22:04:56, Thursday 20. May 2010]
Jak linkowałem to jeszcze nie był sprzedany :)

Ten drugi co podajesz jest lepszy, bo tamten poprzedni nie był nowy.
Flazh
poziom solo na BN: 5
poziom: 1

[22:10:33, Thursday 20. May 2010]
Cyber
to otworz tego swojego codegena i zobacz jakie piekne ma kondensatorki :) - tez mam takiego przelozonego do 2go (duzo słabszego) pc ostro uzywany od 2004 i dziala bez problemow na tym 2gim kompie, bo na moim przy wiekszym wysilku komp sie scinal a jak wymienilem kondensatory to po pol roku byly znowu spuchniete i grzalo to sie okropnie i watpliwe napiecia dawalo w stresie.
Rok temu kupilem bequiet! purepower i mimo mocno podkreconego procka nic sie nie wiesza a napiecia sa stabilne no i wiatrak jest nieslyszalny a na tym mi zalezalo najbardziej.
Ps. jak ktos chce miec cichego kompa a mu dysk halasuje przy pracy to polecam podwiesic go na gumce z gaci.. bedzie sie grzal bardziej ale jaka cisza - zadnego szmeru

Trav3eL pusc AtiTool na sprawdzanie artefaktow, wiem ze karta nvidii a program od ati, ale sprawdzi grafike pod wzgledem artefaktów tzn pamiec i gpu ktore moga wystepowac przy zbyt slabych napieciach.. albo walnietej karcie.
Trav3eL

[22:20:18, Thursday 20. May 2010]
@Flazh
puściłem i nie było żadnych errorów...
No cóż... pozostaje mi kupić nowy zasilacz :P
pyton

[22:30:34, Thursday 20. May 2010]
To nowy sprzęt? Może przetestuj te ramy memtestem.

Zasilacz jest słaby, ale jeśli nie robi żadnych innych cyrków to najlepiej sprawdzić dziennik zdarzeń, czego dotyczyły błędy przed resetem.
Trav3eL

[22:52:37, Thursday 20. May 2010]
kompa mam od stycznia 2008, przypomniało mi się, że we wrześniu wymieniałem RAM'y bo miałem ciągle bluescreeny, od tamtej pory nie miałem z tym problemów...
@pyton badam ramy tym memtesterem, ale to troche bedzie trwało, a co do tego dziennika, to nie bardzo wiem co mam w nim szukać ;p
pyton

[22:59:45, Thursday 20. May 2010]
Część zdarzeń w dzienniku jest oznaczona na czerwono. Posortuj sobie według typu "błąd" albo "error" jak masz ang. wersję. Oczywiście spójrz na daty, żeby mniej więcej odpowiadały momentom problemów.

---- Poprawiono: 2010-05-20 23:01:37 ----

Interesują cię działy "System" i "Applications", czy tam aplikacje albo programy po polsku.
KreteX
poziom solo na BN: 8

[08:23:22, Friday 28. May 2010]
Moglby ktos polecic dobre sterowniki do GeForcea 8600GT? roznych juz probowalem i zawsze cos nie tak, w tej chwili w3 nie odpala sie w ogole (jakis niby blad directx'a ale blad pojawil sie po zmianie sterownikow) a w sc2 po 5min gry pojawia mi sie w bazie wielki pylon albo cannon i wiele innych bledow grafiki. Nie chce przywracac starych sterownikow bo inne rzeczy sie jebaly, plz poleccie cos na czym da sie pograc
[1-24] -» Nawigacja po temacie.

Dodawanie posta
Nie jesteś zalogowany. Zarejestruj się, a później zaloguj aby dodać wiadomość!

Więcej?

Chcesz znaleźć informacje na konkretny temat? Przejrzyj hasła, których najczęściej dotyczą dodane ostatnio nowości! WC3L, NETWARS, WCG, LCW, TURNIEJ, WORLD CYBER GAMES, MYM, DOTA, TERROR, REPPACK, GRUBBY, WYWIAD, PALADYN, PORADNIK, BIOT, POL-TEAM, MOON, KONKURS, BLIZZARD, WORLD ELITE, FUZJA, ESL, NGL-ONE, ENC, NGL, TDEL, SPQR, MOUZ, PGS, BRONZE, KODE5, WILDA, TEAM FIGHTING, LADDER, REPREZENTACJA, SILVER, EXTREME MASTERS, HEYAH, FLY100%, TOD, WARCRAFT, SLH, KUJA, BIOHAZARD-TEAM, BVG, WICKED, ESWC, ALMOST, ACIS, CYKLOP, REPLAYPACK, INCUP, CLAN BASE, PATCH, HOORAI, SASE, ELIMINACJE, FINAłY, FNATIC, WCG 2006, IEST, SRS, FINAł, CYBERSPORT, WE.EU, PLD, SKY, VOODOO, PRAE, JAGR, LAN, REPLAYS.PL, CHALLENGE, ANIMATOR, 2007, CARMAC, LIGA, NATIONS, GFO, PEDAL, KONKURSIWO

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone,
kopiowanie tylko za zgodą właściciela.
2003/2007 by: CyklOP, Muzami, Julas [ Mapa Strony ]
Replayów w bazie: 14599 Kont użytkowników: 10355

Pomysł, oskryptowanie, administracja: CyklOP [salon kosmetyczny wrocław] [gosu] [biotechnologia]
Design: Muzami, art w topie strony nadesłał Z4buZa
Skrypt obsługujacy replaye: Juliusz 'Julas' Gonera [ Replay Parser ]
Wykonano w czasie 0.208532094955 sekund