|
|
[19:12:44, Sunday 14. March 2010]
Hej, zapewne jest tu pełno fanów serii Fallout'a. No więc mam parę pytań. Jakiś czas temu zabrałem się za pierwszą część, gra mi w miarę leżała, więc złapałem jakiś poradnik, żeby wiedzieć jaką postać zrobić. Miałem jakiś tam fajny szczegółowy poradnik jak przejść grę z całymi opisami, robieniem postaci etc, ale na jednym forum jakiś koleś napisał ciekawą postać jaką używał, napisał jednak trochę nieczytelnie ten post + tylko wspominał o postaci i nie robił jej szczegółowych statystyk. No i tu moje pytanie, czy ktoś pomoże mi dokończyć tą postać i wyjaśnić parę rzeczy, których z postu nie zrozumiałem?
Post wklejam tutaj:
"Trzy razy przeszedłem F1 i dwa razy F2 zawsze wybierałem per9(+1 za zdoln.), szczescie na 8, zrecznosc na 8. Później jeszcze tylko tagi more criticals, better criticals, strzelec wyborowy. Co z tego że moja postac mogła nosić mało sprzętu(co straciło na znaczeniu przy pancerzu wspomaganym), że strzelałem raz na turę i byle radiacja mogła mnie usmiercić skoro co strzał dostawałem informacje typu:
"przeciwnik został trafiny w oczy za xxx [podstaw coś dużego] punktów, oślepł/ma wstrzas mózgu/stracił przytomnosc/urwało mu kończyne czy inne ciekawostki";"
Nie rozumiem paru rzeczy tutaj. W percepcji gość wspomina o +1 do zdolności, jednak nie wiem o jaką zdolność mu chodzi i czy jest to zdolność wybierana na tworzeniu postaci, czy miał na myśli coś co zdobywamy potem? W tagach mówi o "more criticals, better criticals", to daje dwa tagi które dają możliwość powiększenia krytycznych uderzeń, jednak z tego co widzę u siebie, tagi nie mogą podwyższyć krytycznych uderzeń, poza finezją, ale jest to cecha, więc o jakich tagach mowa? Druga sprawa - oczywiście wywnioskowałem, że jedną z cech ma być finezja bo podnosi ona krytyki o 10%, ale jaką mogła by być druga? Trzecia sprawa - jak obniżyć pozostałe zdolności? zaniżyć inteligencję która jednak jest ważna, bo daje pkt zdolności co poziom, czy zaniżyć charyzmę, wytrzymałość lub siłę(na pewno kilka trzeba zaniżyć mocno, więc które?)
Z góry mówię, że taką postacią chcę grać, więc zbędne komentarze będą usuwane.
Ostatecznie, skoro już tworzę temat o Falloucie możecie tu pisać o swoich postaciach, ogólnie o grze i innej jej częściach etc
// zedytowany przez Paz dnia 2010-03-14 19:14:07 |
|
|
[19:21:36, Sunday 14. March 2010]
hej, ja nie trawiłem pierwszej części, bo była ograniczona czasowo... ahh ale dwójkę przeszedłem 4 razy ;d najlepiej jest dać tą zdolność co Ci podnosi wszystkie skille o 1.
Natomiast jeżeli chodzi o S.P.E.C.I.A.L to ja brałem ok 6,7 siły - potem pancerz podnosi. Percepcja 5-6 - gdy grałem na Big Guns, a gdy grałem na Gauss Riflea to ok 8. Endurance - 4 ;p Charyzma - 7-8 gdy grałem na gadanie, 4-5 gdy na rozpierdalanie. Inteligencja 7-8. Agility 7-8. luck 5-6. ;)
Pozdro ;) Najlepiej iść od razu(tak, od razu po wyjsciu z wioski) do bazy Navarro i wziąć pancerz wspomagany (wczesniej musisz z San Francisco dowiedzieć się gdzie ona jest). Pewnie Ciebie złapią parę razy ochroniarze, ale po 10 load gejmie będziesz miał na pierwszym lvlu pancerz ;D michaeljaiwhite.mybrute.com
|
|
|
[19:29:05, Sunday 14. March 2010]
a gdzie jest baza Navarro? I w końcu mam najpierw się dowiedzieć gdzie jest pancerz czy od razu iść do bazy? ;]
// zedytowany przez Paz dnia 2010-03-14 19:31:19 |
|
|
|
|
[20:18:21, Sunday 14. March 2010]
Ta, najpierw po power armora do Navarro a potem do NCR po bozara i jesteśmy imba :D
@up : póki się nie dowiesz gdzie jest baza nie będzie ci się na mapie pokazywać |
|
|
[20:30:30, Sunday 14. March 2010]
Baza Navarro jest po lewej stroni mapy, nad zatoką okalającą San Francisco, ale najpierw musisz się w San Francisco dowiedzieć gdzie ona jest :p Tam znajdziesz najlepszy pancerz w grze ;) A w NCR jest Bozar - taka giwera (big gun) która potrafi przy criticu zadać do 1000 obrażeń. Mój rekord to 3 alieny na raz :D
W ogóle Sulik w pancerzu wspomaganym i z młotem wspomaganym + ja w pancerzu wspomaganym rozjebaliśmy całą Enklawę pod koniec gry, bo nie wiedziałem jak dostać klucz od prezydenta, więc go zajebałem :D:D michaeljaiwhite.mybrute.com
|
|
|
[21:48:50, Sunday 14. March 2010]
no nie pamiętam jak już to szło.
jak z bratem grałem w f2 to robiłem postać z mało str i sporo inteligencji i charmy. Było dużo do celności. Postać się opierała głównie na kombinowaniu z przedmiotami, czestymi loadami, sporo gadania. granie na poczatku lekkimi broniami az nie znajdziesz jakiegps plasma gun. i rzeczywiscie spory dmg malo hp i czeste loady i save.
przechodzenie ostatniego bossa na same cirty i loady :] |
|
|
[23:41:12, Sunday 14. March 2010]
Navarro jest w F2 mośki a nie w F1!!!
Paz odezwij sie do mnie jesli chodzi o Fallouty, gg 7313969, to Ci pare rzeczy wtyluamcze - F1 i F2 przeszedlem po parenscie razy (w f2 glownie, teraz tak sie sklada ze ponownie przechodze f2, do tego tez gram w fallout tactics). Nie slucha porad tych na gorze bo sa to juz porady - wiesz wszytko o grze i to wykorzystujesz, co zabija przyjemnosc z gry jesli grasz w nia pierwszy raz.
// zedytowany przez Phelot dnia 2010-03-14 23:42:52 IN TECHNO VIKING WE BELIVE!!!!
|
|
|
[08:45:22, Monday 15. March 2010]
1/ navaro jest w f2 i nie jest tam najlepszy pancerz w grze tak zwana czarna zbroja , w grze jest dostepna ulepszona czarna zbroja 2 ( o 5 armora wiecej) navaro jest ukryte ( nie wykryjesz go na poczatku) trzeba pogadac w san francisko najpierw ;p
2/ chcesz miec max pk akcji ?? pakuj 10 pk w agility
wedlug mnie szczescie jest nie potrzebne ::P |
|
|
[08:54:08, Monday 15. March 2010]
P0r baza Nevarro w F1 xddd
Co do buildu postaci... Zależy czym chcesz grać Small guny, Big guny lub wszelkiego rodzaju plazmy itp(bronie energetyczne). Oczywiście możesz się posługiwać 2 rodzajami broni perfekcyjnie ale ja polecam 1 rodzaj... bo nie tylko strzelanie jest ważne w grze ^_^
A co do tego co mówiłeś to miało nazwę "TK" czy jakoś tak to był build na obrażenia krytyczne najlepiej się sprawdza przy small gunach ;p Powiedz jaką konkretnie chcesz build to może pomogę chociaż nie grałem dawno w F1 (F1 przelazłem 2x, a F2 4x) ^^ Najlepiej zwróć się do Phelota bo z tego co widzę to jest z tych wszystkich powyżej najlepiej ogarnięty i gra obecnie też w Fallouta, a conajważniejsze nie myli F1 i F2...
Imo nie czytaj żadnych poradników i solucji do gry zepsujesz sobie zabawę :) |
|
|
[10:09:34, Monday 15. March 2010]
W San Francisco jest zabugowany level check który miał Cię nie puścić do Navarro przed poziomem postaci bodajże 12 lub coś około.
To co 99% graczy robi to durny exploit, który sprawia, że gra traci cały urok (Przechodzenie Den w advanced power armor i z pulse rifle w łapie -> -_-)
Możecie od razu dać sobie 999HP i 99 level, taki sam sens.
Natomiast co do FO1, gra jest raczej prosta, banalna wręcz (jak każdy FO;)), więc co byś nie wybrał, nie będzie żadnego problemu.
// zedytowany przez LMRS^Pix dnia 2010-03-15 10:10:07 |
|
|
[16:58:00, Monday 15. March 2010]
Nikt nie myli F1 z F2, jeśli takie z was ynteligentne chopaki to sobie zobaczcie ostatnie zdanie w 1 poście. |
|
|
[13:29:00, Tuesday 16. March 2010]
nie no, jak czytam wasze posty to się utwierdzam tylko w przekonaniu, że polacy czytać ze zrozumieniem nie potrafią ;)
@Ziouo ale oni tego nie ogarnęli ;) michaeljaiwhite.mybrute.com
|
|
|
[18:29:36, Tuesday 16. March 2010]
Paz sie pytal o F1, wiec po co piszesz ze wolisz F2 i piszesz jak sie ja przechodzi? Poza tym to nie podchodzi dla mnie pod dyskusje o tych grach - piszesz ze idziesz od razu do Navarro i bierzesz zbroje, ustawiasz tak a tak postac i ok co z tego??:D Gdzie tu jest poczatek dyskusji o ktorej mowi ostatnie zdanie 1 postu badz pomoc dla Paza w F1? Post z dupy ;] IN TECHNO VIKING WE BELIVE!!!!
|
|
|
[19:06:21, Tuesday 16. March 2010]
A w którym konkretnie miejscu ostatnie zdanie 1 postu mówi o jakiejkolwiek dyskusji ? |
|
|
[14:08:06, Wednesday 17. March 2010]
Phelotowi raczej chodziło o to, że głównie wspominam o F1 i sH tak z niczego mówił co mam zrobić i dało się zrozumieć, że to F1, bo nie wspomina, że chodzi mu o F2 + kiedy spytałem gdzie navarro, mimo iż wiedział że nie gram w F2 powiedział, gdzie mam iść. Jedni nie zrozumieli drugich, czaisz? |
|
|
[14:32:40, Wednesday 17. March 2010]
Pamiętam że brało się sporo percepcji tak by potem dobić sobie chyba 2 punkty (a może jeden) w trakcie gry przez jakąś tam operacje i chyba książkę + talent który zmniejsza koszt ataków ale nie możesz celować, dzięki temu postać mogła strzelić dwa razy trybem Burst, wciągu jednej rundy. Naprawdę mocny efekt to dawało. |
|
|
[15:04:30, Wednesday 17. March 2010]
2 percepcji można zdobyć, a co do zdolności odbierającej możliwość celowania to w przypadku mojej postaci nieskuteczne. Daje -1 puktów akcji za strzelenie co umożliwia strzelenia dwa razy na turę, ale wolę z dwudziestu metrów raz strzelić w oczy i zablokować przeciwnika na kilka tur.
Wczoraj mi komp siadł i muszę grać od nowa na innym. Powiem, że gierka świetna, już tylko czekam aż przejdę i zaczynam dwójkę a potem trójkę. :)
// zedytowany przez Paz dnia 2010-03-17 15:06:07 |
|