warcraft 3 TFT + ROC, warcraft III,

Replaysowa strzałka Polskie Centrum Replayów - top
Replay Tygodnia / Best Replay
komentarze: 13 ściągnięć: 207
UndeadNatrix_natrix HumanWhatWillJesusDo UndeadBadBoy8912 Undeadsvg.unded
zamknij
zamknij
Forum -> Kategoria: Problemy techniczne, kwestie sprzętowe -> Podkategoria: Sprzęt
Temat:

Komp zmarł

[1-23] -» Nawigacja po temacie.
LMRS^Pix
poziom solo na BN: 0
poziom: 12

[13:39:41, Wednesday 28. July 2010]
Do tej pory myślałem, że to karta graficzna.

Sprawa wygląda tak: włączam kompa, startują dyski, wszystko w środku się świeci (lampeczki na karcie graficznej, ramach, etc). Ale zero reakcji, nie ma komunikatu biosu, komp sobie wisi. Do tej pory w takich przypadkach resetowałem go dotąd aż się podniósł. Ale tym razem nie działa reset. Power też nie. Wciskam, trzymam - zero reakcji.

Wyłączam go z gniazdka, włączam wtyczkę, rusza natychmiast bez dotykania powera. Znów to samo. Zero reakcji, reset nie działa, power też nie.

Otwarłem pudło, wyjąłem kartę graficzną (zwykle kiedy się podnosił, wywalał błąd karty graficznej, po czym uruchamiał się normalnie). Bez karty też zero reakcji. Wypiąłem dyski, dvdromy, zostawiłem tylko ramy i procesor. Zero reakcji. Mam dziwne przeczucie, że zmarła płyta.

Jakieś domysły? Jak najłatwiej sprawdzić, co zmarło?
Gacek55555
poziom solo na BN: 13
max poziom na BN: 15
poziom: 10

[14:10:39, Wednesday 28. July 2010]
albo wirus :D miałem podobnie że w pewnym momencie wszystko stawało i nawet reset nie działał ale w tym momencie na PC miałem ponad 300 wirusów (wcześniej miałem za każdym włączeniem skanowanie i na ostatnim było 312) po formacie jest ok :P
LMRS^Pix

[14:21:07, Wednesday 28. July 2010]
odłączyłem wszystko od płyty prócz procesora i pc speakera. Nadal żadnego pisku. Dioda na płycie się świeci, tyle.

Mogę jeszcze odpiąć procesor, ale nie wiem, czy ma to już jakiś sens.
pyton

[14:23:37, Wednesday 28. July 2010]
Pożycz jakiś inny zasilacz, bo problemy ze startem zazwyczaj tego dotyczą.

Jeśli nie pójdzie, to wskazuje na płytę.
http://w3p.one.pl 2.02
LMRS^Pix

[14:27:14, Wednesday 28. July 2010]
Jeżeli to płyta, da się jakoś reanimować trupa, czy wywalić od razu na śmietnik i poszukać nowej na allegro? Kondensatory nie są spuchnięte ani rozlane, płyta zachowywała się tak już od dawna, chociaż pierwszy raz zdarzyło się jej ignorować reset i nie powstać po kilku próbach.

Btw, wyczyszczenie procesora spowodowało brak problemów z płytą przez ostatnie 2 tygodnie. Tyle, że zmarło jej się dzisiaj. ;)

// zedytowany przez LMRS^Pix dnia 2010-07-28 14:28:30
LMRS^Pix

[15:48:57, Wednesday 28. July 2010]
To może jednak być zasilacz. Przed chwilą zapiszczał jak powinien. Potem zaczął gasnąć i włączać się co 0.5 sekundy. Wyłączyłem wtyczkę żeby mi sie nie spalił ale to chyba nie wina płyty, skoro się tak dzieje?
LMRS^Pix

[16:11:33, Wednesday 28. July 2010]
Podłączyłem drugi zasilacz. komp "przygasa" co 0.2 sekundy identycznie jak na poprzednim. Chyba do śmieci...
LMRS^Pix

[16:27:47, Wednesday 28. July 2010]
cóż, nawet jak raz na milion prób uda się nie tracić napięcia (na dwóch różnych zasilaczach), to płyta i tak nie wydaje z siebie żadnego dźwięku. Mam tylko nadzieję,że przy tym "przygasaniu" dyski jeszcze żyją, bo zapomniałem odłączyć S-aty od zasilacza :/ niby startują, ale kto wie czy jeszcze się do czegoś nadają.
pyton

[16:53:31, Wednesday 28. July 2010]
Odłącz grafikę i spróbuj z samymi ramami i procesorem. Jak wtedy się będzie wyłączał to już bardzo małe szanse zostają, że to nie płyta.

Powinien piszczeć, że nie ma grafiki, ale nie powinien się wyłączać.

Tak samo można wyjąć ramy, i też powinien piszczeć, ale bez wyłączania.
LMRS^Pix

[17:15:41, Wednesday 28. July 2010]
wyjąłem wszystko. Podłączyłem do gołej płyty zasilacz i pc speaker. Skoki napięcia, następnie zgasło, po włączeniu ponownie gaśnie po 2 sekundach i żeby była jakaś reakcja trzeba wyciągnąć i włożyć wtyczkę do kontaktu, inaczej power można naciskać do usranej śmierci. Z drugim zasilaczem identyczna sytuacja. I żadnych, absolutnie żadnych pisków kiedy raz na tysiąc prób nie padnie po dwóch sekundach po włączeniu.

= śmietnik

ktoś poleci w miarę tanią płytę jako zastępnik? kupiłbym na alledrogo.

// zedytowany przez LMRS^Pix dnia 2010-07-28 17:19:14
pyton

[18:08:03, Wednesday 28. July 2010]
A jaka to była płyta?
LMRS^Pix

[18:50:51, Wednesday 28. July 2010]
asus p5b-e
pyton

[19:15:21, Wednesday 28. July 2010]
W takim razie na zastępstwo byle co na 965 albo p35 będzie dobre.

Zwróć tylko uwagę na podstawy, czy są wszystkie rzeczy, których potrzebowałeś do tej pory. Tańsze modele, oparte o mostek południowy ICH7, 8 i 9 bez "R", nie posiadają NCQ i ogólnie nie opłaca się ich brać.
LMRS^Pix

[22:29:21, Wednesday 28. July 2010]
Umarł komp, NIE żyje komp. :(

Moze jakiś konkretny model? W sumie potrzebuje tylko 3x SATA i pci-e na jakąs kartę. Kartę też planuję zmienić, tak nawiasem mówiąc ;)
pyton

[22:59:01, Wednesday 28. July 2010]
Jak planujesz zmianę tylko karty to weź na p45 albo p43, to będzie pci-e 2.0. Tylko potem procesor wiadomo, będzie tylko na 775, co już powoli staje się ograniczeniem ;)
LMRS^Pix

[23:07:13, Wednesday 28. July 2010]
Tzn chcę kupić Radeona HD4850 512MB DDR3. nie mam zielonego pojęcia czy do tego jest potrzebny pci-e 2.0. Nie mam jakiś dużych wymagań ;)
przydałyby się 4 sloty na ram na płycie. Na p5b-e miałem dwa, a że mam dwie gigabajtowe kości, to nie miałem jak zamontować następnej bez straty jednej z nich. ;)
Morgotek
poziom: 7

[23:11:05, Wednesday 28. July 2010]
Asus P5Q Pro całkiem niezła płytka w miare dobrej cenie aczkolwiek nie wiem ile teraz kosztuje (za swoją nową ponad 1.5 roku temu dalem ~400 zł)
pyton

[23:23:05, Wednesday 28. July 2010]
Na praktycznie wszystkich opartych na p43 i p45 są 4 sloty. Podwójne są dopiero jak bierzesz płytę p31/g31/p41 itd. W ogóle nie opłaca się brać tych tańszych wersji, bo mają limit 4GB ram.

pci-e 2.0 nie jest niezbędne, bo będzie chodzić zawsze, ale jednak do nowej karty nie ma sensu sępić. Chipsety od serii 4x mają 2.0.

P5Q może być, chyba nawet każda, niekoniecznie pro. Jak coś znajdziesz to mogę coś więcej powiedzieć, jeśli płyta ma wg mnie jakieś wady lub ograniczenia, ale nie chce mi się samemu szukać ;)
MakaO
max poziom na BN: 21

[02:27:30, Thursday 29. July 2010]
Wszystkie posty niezwiązane z tematem zostały usunięte. Za kolejne nic nie wnoszące i nie pomagające autorowi tematu, będą upomnienia.

// zedytowany przez MakaO dnia 2010-07-29 02:30:06
I po makale
LMRS^Pix

[13:58:36, Thursday 29. July 2010]
Co sądzicie o tej?
ASUS P5Q SE2 P45 OC FSB 1600 Express Gate FV

na allegro najtańsza z serii p5q (200 zł)

Morgotek
poziom: 7

[14:48:16, Thursday 29. July 2010]
Szału nie ma, ale jeżeli nie potrzebujesz jakiegoś wyrafinowanego sprzętu to myślę, że spokojnie wystarczy
pyton

[19:00:55, Thursday 29. July 2010]
Chyba OK, z tego co jest napisane na proline.pl płyta ma jakiś problem z kontrolą wiatraków przez PWM (lub zupełnie brak).
To się liczy tylko jeśli używasz tej opcji, raczej w przypadku boxowego chłodzenia.

Jak cię to interesuje to można to sprawdzić w instrukcji płyty.

Podkręcanie pewnie też zbyt dobrze nie pójdzie, chociaż to zależy ile chcesz uzyskać i z jakiego procesora.
LMRS^Pix

[22:07:07, Thursday 29. July 2010]
Podkręcać raczej nie zamierzam bo nie umiem. :)

w takim razie spróbuje z tą płytą.. dzięki za pomoc
[1-23] -» Nawigacja po temacie.

Dodawanie posta
Nie jesteś zalogowany. Zarejestruj się, a później zaloguj aby dodać wiadomość!

Więcej?

Chcesz znaleźć informacje na konkretny temat? Przejrzyj hasła, których najczęściej dotyczą dodane ostatnio nowości! WC3L, NETWARS, WCG, LCW, TURNIEJ, WORLD CYBER GAMES, DOTA, MYM, TERROR, REPPACK, GRUBBY, WYWIAD, PALADYN, PORADNIK, BIOT, POL-TEAM, MOON, KONKURS, BLIZZARD, WORLD ELITE, FUZJA, ESL, NGL-ONE, ENC, NGL, TDEL, SPQR, MOUZ, PGS, LIGA, BRONZE, KODE5, WILDA, TEAM FIGHTING, LADDER, REPREZENTACJA, SILVER, EXTREME MASTERS, HEYAH, FLY100%, TOD, VOODOO, WARCRAFT, SLH, KUJA, BIOHAZARD-TEAM, BVG, WICKED, ESWC, ALMOST, ACIS, GFO, CYKLOP, REPLAYPACK, INCUP, CLAN BASE, PATCH, HOORAI, SASE, ELIMINACJE, FINAłY, FNATIC, WCG 2006, IEST, SRS, FINAł, CYBERSPORT, WE.EU, PLD, SKY, PRAE, JAGR, LAN, REPLAYS.PL, CHALLENGE, ANIMATOR, 2007, CARMAC, NATIONS, STARCRAFT, PEDAL, KONKURSIWO

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone,
kopiowanie tylko za zgodą właściciela.
2003/2007 by: CyklOP, Muzami, Julas [ Mapa Strony ]
Replayów w bazie: 15028 Kont użytkowników: 10468

Pomysł, oskryptowanie, administracja: CyklOP [salon kosmetyczny wrocław] [gosu] [biotechnologia]
Design: Muzami, art w topie strony nadesłał Z4buZa
Skrypt obsługujacy replaye: Juliusz 'Julas' Gonera [ Replay Parser ]
Wykonano w czasie 0.138036966324 sekund