|
|
[21:55:30, Thursday 19. January 2012]
Witam. Z tego powodu iż mój komputer jest trochę przestarzały ( cos kolo 2k5-2k6 ) Chciałbym się dowiedzieć czy można coś w nim dodać żeby działał lepiej.
Wiadome jest że najlepiej byłoby kupić nowy komputer ale niestety nie ma takiej opcji.
Tutaj przedstawię aktualne parametry komputera:
Procesor: Intel Pentium(R) 4 CPU 2.80MHz
Pamięć: 512 MB
Dysk Twardy: 80 GB
Karta Graficzna: ATI Radeon 9550 / X1050 Series ( Jest u mnie tez wyswietlana tak jakby 2 karta ktora sie zwie ATI Radeon 9550 / X1050 Series Secondary )
Windows : Ofc XP
Dzwiekowa: Sound Blaster Live! 24-bit i jakies starsze sterowniki.
Na takim czyms wlasnie pracuje. Ogolnie mi to nie przeszkadza. Ale chcialbym poszarpac w jakies nowsze gry niz CS czy WC3 gdzie do tego potrzeba procka 500MHz na największych wymaganiach :D.
Jesli ktos sie na tym zna i by pomogl/poradzil co pozmieniac/dodac/usunac to bardzo prosze. Bede wdzieczny :)
|
|
|
[01:45:17, Friday 20. January 2012]
1. Użyj program CPU-Z i podaj jaka to płyta główna - na nowszym sockecie zainstalujesz nawet Intel QuadCore.
Najlepiej wrzuć screeny z każdej ze stron CPU-Z.
2. Pokazuje Ci 2 grafiki, bo stare Radeony instalowały się podwójnie ze względu na różne sterowniki dla PCI oraz AGP. To nie jest błąd ani problem - po prostu w Catalyst widzisz 2 karty. |
|
|
[09:55:24, Friday 20. January 2012]
@makos niewiele opłaca się robić, może poza dodaniem ramu. Procesor i grafika są dość dobrze dopasowane i jednocześnie stosunkowo słabe, więc po prostu nie puścisz dużo lepszych gier. Może napisz, jakie cię interesują, to będzie można łatwo określić czy w ogóle zmieniając 1-2 rzeczy możesz cokolwiek osiągnąć.
Na oko mógłbyś pograć w Mass Effecty po zmianie grafiki i dodaniu ramu, ale pewnie trochę by szarpało ;) Podaj ile masz szacunkowo funduszy, bo może się kompletnie nic nie dać zrobić. WC3 nie ma 500MHz w maksymalnych wymaganiach, tylko minimalnych. Żeby wycisnąć maksimum z dobrym fps, trzeba około 2 GHz i nieco lepszej grafiki, niż masz.
@Mefistofeles
1. Racja, chociaż są małe szanse - na 90% to socket 478 patrząc po reszcie sprzętu. Procesor jest akurat na najwyższym poziomie, więc jego wymiana to również dodanie ramu i zmiana grafiki, bo nic lepszego niż w3 to i tak nie uciągnie. Cenowo w takim przypadku najtaniej przejść na jakieś APU AMD, bo to praktycznie zmiana grafiki+płyty+procesora+najtańszy obecnie ram na rynku.
2. Nigdy nie było oddzielnych sterowników dla AGP i PCI jednocześnie - karta jest albo na agp, albo na pci i tyle :) Ktoś cię bardzo źle poinformował. Widać dwie pozycje, bo niemal wszystkie karty obecnie posiadają dwa wyjścia na monitor, tak zresztą jest do dzisiaj. Nawet niektóre karty są widoczne 3x i więcej. |
|
|
[13:19:10, Friday 20. January 2012]
@pyton
Nikt mi tego nie powiedział - znęcając się kiedyś nad sterownikami do 9550, zauważyłem, że zależnie od tego, którą wybierałem, informacje typu "AGP:x328" były zastępowane przez "PCI:x328" - liczby ofc wzięte z dupy. Bodajże w Omega Drivers była taka nomenklatura.
Mam grafikę 4770 i jest widoczna podwójnie pomimo posiadania 3 wyjść.
Nie polecałbym APU, bo to potem blokuje dalszy rozwój kompa. Jakiś tani am2+, phenom/athlon 2-rdzeniowy i styka.
|
|
|
[16:14:35, Friday 20. January 2012]
Nie pamiętam, co było w sterownikach omega, ale na pewno nie o to chodzi. Być może dało się wymuszać wykrycie agp w jakiś sposób, bo jeśli dobrze pamiętam to bez sterownika było widziane jako pci i taką też miało wtedy wydajność. Nie było to jednak oddzielnym sterownikiem.
W menadżerze urządzeń są widziane "adaptery", które są oddzielnymi logicznie tworami. To nie to samo co dwa sterowniki. Zazwyczaj adapter odpowiada jednemu wyjściu (stąd u ciebie 2, bo tyle możesz mieć niezależnych obrazów jednocześnie, chociaż masz fizycznie 3 wyjścia). Są możliwe jeszcze inne opcje, ale nie chce mi się tego tłumaczyć. To nie ma nic wspólnego z pci i agp, przynajmniej nie bezpośrednio :)
Karta graficzna nie potrzebuje oddzielnego sterownika dla celu użycia innej magistrali, tylko są to wydzielone adaptery. Jeśli dobrze kojarzę, pliki sterownika mogą się pokrywać, a różnią się głównie przypisane zasoby sprzętowe. Coś jak wielordzeniowe procesory - karta jest fizycznie jedna, praktycznie wszystko jest zdublowane i stąd dodatkowy adapter.
Co do APU, to przy bardzo niskich funduszach jednak bym polecał, bo jak widać zmiany sprzętu i tak są zablokowane po 5 latach. |
|
|
[17:33:44, Friday 20. January 2012]
pyton ma racje. Z tego co widze to Socket 478. A co do mojego budżetu to może cos kolo 500-1000 zl.
Wiecie nie znaczy ze nie wiecej takze. Ja w tym kompie musze wymienic wszystko. Chcialbym jakies porady jak to wymienic by wszystko ladnie ze soba wspolpracowalo zebym nie kupowal na odwal sie tylko jebnac jakiegos porzadnego skladaka. Oczywiscie jesli cos napiszecie to od razu wszystkiego nie zakupie ale od czegos na pewno zaczne i mysle ze do miesiaca uda mi sie wszystko ogarnac i uzyskam zamierzony efekt. |
|
|
[17:54:50, Friday 20. January 2012]
Obejrzyj sobie takie porównanie:
www.bench(...)279.html
Jaka jest lepsza grafika i procesor w tej cenie? Można co najwyżej próbować kupić używane części, inaczej nie ma możliwości zmieścić się w 1000zł.
Poza tym jest spore ryzyko, że będziesz musiał zmienić zasilacz, jeśli jest stary. Zazwyczaj zasilacze dają radę około 5 lat. To wydatek rzędu 100zł, zakładając że nie masz większych wymagań. Płyta: 250-300zł, RAM: 100-200zł (4-8GB). |
|