|
|
[19:45:51, Saturday 05. July 2008]
Witam,
wakacje wszędzie pusto, nie ma co robić etc.
Od zawsze chciałem się nauczyć grać na gitarze i znalazłem taką oto aukcję www.alleg(...)na_.html
sam się domyślam, że to może być wielkie G ,a nie gitara. Dlatego pytanie dla osób orientujących się, czy w ogóle opłaca się kupować instrument z tej aukcji ??
Dodam, że nigdy jeszcze nie grałem na gitarze i po prostu chciałem sobie popróbować przez wakacje :) 4 8 15 16 23 42 > YOU
|
|
|
[19:52:29, Saturday 05. July 2008]
jak zamierzasz grac na gitarze wiecej niz rok to raczej nie, zmienisz struny na lepsze i po gitarce.
|
|
|
[19:56:27, Saturday 05. July 2008]
Może idź do muzycznego i ci doradza jaką, potem idziesz do domku z nazwą owej gitary która ci doradzili wpisujesz w opcji szukaj strony internetowej allegro i masz za 1/2 ceny :P
PrOsTe ? |
|
|
|
|
[20:08:36, Saturday 05. July 2008]
z 500zl minimum na porzadny instrument :d a nie 50zl lol :d drewno z ktorego zrobili ta gitare jeszzce mc temu mialo liscie ^^ care&whine :D
|
|
|
[20:12:41, Saturday 05. July 2008]
Jakoś instrumentu będzie słaba patrząc na cenę, ale kup, w końcu chcesz tylko popróbować. jak się nie spodoba to odstawisz "gitarke", a jak się spodoba to kupisz lepszą. Spojrz na to z tej strony że gdybyś wydał jak pisze pan wyżej 500 zł na instrument, a później by się okazało, że to Ci nie leży to byś musiał się paprać ze sprzedawaniem, żeby nie być w plecy, a tak możesz komuś zrobić prezent podarowując kumplowi taki skromny tani prezent, w końcu to tylko 34 zł. |
|
|
[20:16:31, Saturday 05. July 2008]
moze ktos ze znajomych ma gitare, popytaj sie, nie koniecznie musisz kupic, mozesz porzyczyc |
|
|
[20:18:53, Saturday 05. July 2008]
Paz dobrze mówi, rok temu miałem to samo co Ty, lecz ja szeroko rozwijam to zainteresowanie. Powiem Ci tak, rok temu też kupiłem gitarę podobną do twojej ( 100 zl i teraz ma ona nie wiele wspólnego z graniem ( słaba jakoś ), lecz jeśli Ci szybko przejdzie to nie ma sensu wydawać ani grosza więcej jak 150 zł ( czy nawet te 34 chociaż ta cena mnie przeraża ). Gitara tego typu zaraz Ci się rozwali, poza tym to tylko kawałek sklejki ( uwierz mi drewnem tego za ciula nie nazwiesz :D ). Także jeśli to eksperyment to spróbuj, jeśli chcesz dłużej grać to proponuje poszukać coś droższego ( tylko na Boga nie kupuj klasyka za 500 zł bo CI taki nie potrzebny :p ) ... tyle ode mnie. Bn/ konto A.n.g.e.l nie jest juz moje /
|
|
|
[20:27:29, Saturday 05. July 2008]
A.n.g.e.l - A jeżeli nie wie czy chce na niej do konca grać :D ? Poza tym jeżeli chcesz juz coś kupywac, nie warto oszczędzać, ponieważ więcej czasu stracisz na strojeniu gitary niż na graniu. Uwierz - to zniechęca :] Powoli dochodzę do siebie -.- Żyje się dalej! Od 19.05.09 inactive na scenie!
|
|
|
[20:32:08, Saturday 05. July 2008]
Hmmm... Ja na Twoim miejscu kupiłbym to "G". Nawet za tą cenę będzie wydawać jakieś dźwięki, a jeśli chcesz to robić tylko po to żeby sobie "pograć" to to jest coś idealnego dla Ciebie. Wydasz 500 zł na gitare.. nie spodoba Ci się i 5 stów w plecy. Kupisz za 40 zł.. pograsz.. nie spodoba Ci się to powiesisz sobie na ścianie i będzie ładnie wyglądać xD Jak Ci się spodoba i będziesz chciał w to iść to kupisz droższą. To tak jakby człowiek który nigdy nie grał w żadną grę kupił razera, klawe za 200 zł, słuchawki za 200 zł, a po miesiącu doszedł do wniosku że to nie dla niego...
"drewno z ktorego zrobili ta gitare jeszzce mc temu mialo liscie ^^" > me hahahahahah kurwa ? nie wiem co to jest kurwa... bardzo lubię to słowo
|
|
|
[20:35:33, Saturday 05. July 2008]
jestem w podobnej sytaucji. opłaca się zaczynać samemu grać czy prosić o pomoc znajomych grających (zaznaczam ci znajomi co grają są takimi kolegami na cze xD)? prosze o rade Everything changes
|
|
|
[20:42:19, Saturday 05. July 2008]
kup coś z tej marki! XD
pl.wikipedia.org/wiki/Defil www.myspace.com/kefirkebabkepusta
|
|
|
[20:43:06, Saturday 05. July 2008]
najpierw uczysz sie akordoów , pozniej piosenek np kolonijnych krote bazuja na akordach , pozniej przechodzisz na wyzszy szczebel , dobrze by bylo znac nuty. Na necie jest pelno piosenek z akordami do utworów , ale jezeli myslisz ze nauczysz sie grac w miesiac czy 2 to jestes w bledzie : ] |
|
|
[20:50:59, Saturday 05. July 2008]
Powiem tak. Ja bym tego shitu nie kupował, bo ani nie będzie stroić, ani w 1/100 ładnie brzmieć, więc tylko się zniechęcisz do grania jak już...
"Mogą one posiadać wady takie jak: lekko krzywy gryf , źle nabity próg, odprysk itp.Gitary nie są selekcjonowane"
Daruj sobie chłopie szkoda 50zł naprawdę... najlepiej by było abyś pożyczył od kogoś gitarę i zobaczył czy to Cię kręci, a ostrzegam, że nauka gry na gitarze to ciężka praca :) Godziny ćwiczeń zanim coś płynnie zagrasz i potrzeba dużego samozaparcia, ale satysfakcja jest nie ukrywam bardzo duża nawet z prostych kawałków. Jak nie możesz pożyczyć od nikogo gitary to nie wiem od biedy kup coś na allegro za min. 150zł (prawdopodobnie 2 miechy wytrzyma i w miarę będzie stroić). Ogólnie na allegro gitar się nie kupuje ponieważ gitara gitarze nie równa nawet ten sam model w tym samym sklepie może brzmieć super i beznadziejnie, najlepiej iść do sklepu i samemu ograć gitarę. To tak w skrócie...
// zedytowany przez Znawca dnia 2008-07-05 21:10:17 Nie gram w to już ;]
|
|
|
[20:56:44, Saturday 05. July 2008]
Amaru - No właśnie to jest ryzyko ;d Trzeba spróbować :]
A że strojenie zniechęca to wiem z doświadczenia :D Lecz o trzymaniu stroju decydują poszczególne elementy, także nie koniecznie gitara za 300 jest zła a ta za 900 jest super, giga ( dźwięk pomijam ). Liczy się to co można ze sprzętu wydobyć ew troszkę go s tuningować :D
Lamers]misiek = Dzisiaj nuty mu potrzebne jak kotu buda, akordy niech wyćwiczy ( z 2 miesiące mu to zajmie, aż będzie płynnie przechodził ). Potem ściąga sobie tabulatury i odtwarza elektronicznie :] i ma i zapis nutowy, który jest btw zbędny, jak i same chwyty + podkład ( perkusja itd itd [ co jest bardzo istotne czasem ] ). Jak się weźmie za granie na serio to wtedy go nuty zaczną interesować :]
Expert = na początek podstawy sam dasz spokojnie rade. Potem jak będzie trudniej to już możesz poprosić o jakieś ćwiczenia, wyjaśnienia itd. Bn/ konto A.n.g.e.l nie jest juz moje /
|
|
|
[20:57:36, Saturday 05. July 2008]
A tak wogóle to spytaj może na profesjonalnym forum gitarowym a nie tutaj, gdzie każdy się czai co by następnego posta nabić i jest fachowcem od wszystkiego, chociaż z tematem nie miał nigdy do czynienia... Nie gram w to już ;]
|
|
|
[21:30:29, Saturday 05. July 2008]
no ja kilka lata gram na gitarce i ani jednego chwytu na gitare nie znam a umiem prawie całe across the stars jonhego williamsa ( mały sukces :p )
lepiej kup cos za 70-100 zl bo nieraz struna moze ci z czegos takiego w lep strzelic i masz opuchliznena caly rok.
Brat opowiadal ze cos ze struna jego kumpela miala to potem chodzila z paskiem na twarzy :/ |
|
|
[21:38:04, Saturday 05. July 2008]
Jak grasz kilka lat i ani jednego chwytu nie umiesz to gratuluje :) Nie gram w to już ;]
|
|
|
[21:48:26, Saturday 05. July 2008]
Jak inni doradzaja, kup ten shit, jak sie spodoba kup porzadny sprzet, teraz mala rada na poczatek, sciagnij sobie program AP TUNER <- bardzo pomocny program na poczatku, do strojenia instrumentu;
Ktos wspomnial, ze nie mozna sie nauczyc grac w miesiac, prawda ze wymiatac jakich skomplikowanych solowek to nie, ale jesli chodzi o przygrywanie np. przy ognisku to jest sie jak najbardziej w stanie nauczyc kilku akordow w miesiac;
Ja zaczynalem gre na 40-letnim zlomie po wujku i na poczatku wiele mi to nie robilo
Do pana ponizej ;d
Napewno ten instrument z allegro jest lepszy od 40letniego zlomu, ktory wbrew pozorom dalo sie nastroic i jakos gral, musze cie zapewnic ze tuner byl bardzo pomocny
// zedytowany przez Komar dnia 2008-07-05 22:08:19 |
|
|
[21:50:20, Saturday 05. July 2008]
Po co mu tuner jak i tak tego shitu nie nastroi? Nie gram w to już ;]
|
|
|
[23:08:11, Saturday 05. July 2008]
@up ja tez mam shit tyle ze 16 letni i jakos stroje |
|
|
[00:00:14, Sunday 06. July 2008]
gram 6 lat na gitarze i mówię: NIE kupować gitar na aukcjach. Idź do sklepu muzycznego w swoim mieście, pograj na różnych gitarach i wybierz tę, która najlepiej Ci lezy w dłoni. Dla początkującego powinna starczyć gitara do 300 zł. http://www.last.fm/user/Inkanus/
|
|
|
[00:30:24, Sunday 06. July 2008]
Grając na gitarze za 50zł tylko się zniechęcisz. Naprawdę zupełnie inaczej gra się na gitarze chociażby za 500zł, inaczej brzmi inaczej leży w dłoni. Najlepiej byś zrobił pożyczając od jakiegoś kumpla gitarę i po 2 tygodniach stwierdził czy ci się to podoba - jeśli tak to idź do muzycznego i kup coś za 500zł. IRC is just a multiplayer notepad.
|
|
|
[00:41:27, Sunday 06. July 2008]
Ja gram na gitarze "profesjonalnie" od 10 lat i radzę ci, nie kupuj tego instrumentu. Nie będzie stroił na bank, a przez to zamiast słuch rozwinąć, to sobie go zniszczysz. Radzę pójść do dobrego sklepu muzycznego, kupić w komisie jakąś porządną Admirę, tuner, najlepiej taki z czujnikiem przyczepianym do główki gitary (kosztuje ok.30-40zł bodajże) i go. A przed zakupami proponuje na tydzień pożyczyć gitare od kogoś i spróbować czy cie to kręci :) pozdro |
|
|
[00:43:41, Sunday 06. July 2008]
kupując takie gówno tylko sie zrazisz do grania bo na tym sie grac poprostu nie da...
mialem w zyciu kontakt z roznymi gitarami, m.in. elektrykami za kilkaset zlotych (700bodajze) ktorych jakosc wykonania byla masakryczna :] popytaj znajomych czy ktos nie ma gitary ale i tak jak chcesz zaczynac to jedynym sensownym wyjsciem sa lekcje gitary bo uczac sie sam zlapiesz duzo zlych nawykow i jest potrzebny ktos kto Cie bedzie pilnowal :] care&whine :D
|
|
|
[09:21:33, Sunday 06. July 2008]
Ja powiem wam tyle ja na poczoątku( wrzesien tamtego roku) dostalem zakaz na kompa i musialem cos robic porzyczylem gitare od qzyna pogralem pogralem kilka piosenek system of a down potem stwierdzilem ze to fajna sprawa (od razu mowie nie gralem akordow) no i mi sie trafila okazja na kupno dobrej gitary elektrycznej(squier strat) za 550 razem z piecem (stag-syf nie polecam) i pokrowcem gitara byla zadbana w dobrym stanie i powiem szczerze od tego momentu zaczelo sie dla mnie prawdziwe granie na powaznie mimo ze wydalem te 550 stow jestem calkowicie zadowolony z posiadanego instrumentu :D
Jezeli chodzi a sposob uczenie sie to ja gram niecaly rok i ucze sie szystkiego sam akordy mniej wiecej umiem ale nie gram z nich bo sa strasznie zmulaste :D gitare elektryczna daje sporo mozliwosci wiec gram ballady i rozne inne piosenki z ciezkimi riffami, dodam ze niby ucze sie sam ale jestem w stanie zagrac disturbed-stricken (razem z solo choc solo nie do konca :P) master of puppets(z tym pierwszym solo) no i come clarity(bez problemu :D) wiec w zaleznosci od zainteresowania .... jesli wolisz grac dobrze z akordow dobrze techenicznie i traktujesz gitare jako cos co Ci sie przyda to znajdz kogos kto bedzie Cie na niej grac uczyl tylko kogos takiego porzadnego, a jezeli tak jak ja traktujesz gitare jakos hobby to lepiej samemu po trochu ją "odkrywac" :D
Pozdro no 1 be like me
|