|
|
[18:30:08, Thursday 11. October 2007]
Samsung wypuscil niedawno reklame "nowego" rodzaju. Jest to reklama skierowana do masowego odbiorcy jakim niewatpliwie jest uzytkownik internetu. Poza tym, nie jest to reklama w normalnym znaczeniu tego slowa. Nie przekazuje bezposrednio danej osobie, ze warto kupic dany produkt. Nie ma tam nawet loga samsunga. O jakiej reklamie mowie?
Zajrzyjcie chocby tutaj:
www.youtu(...)nibozena - glowna forma reklamy
www.digart.pl/dobrerady/ - reklama na digarcie
dobrerady.info - reklama jest tylko po prawej stronie
Za to samsung nie poskapil juz swojego logo w czasopismach komputerowo-graficznych. Chociaz, jesli nie obejrzales wczesniej tych filmow na youtube, najprawdopodobniej nie zrozumiesz o co chodzi w reklamie "gazetowej".
Chcialbym wiec dowiedziec sie co myslicie o takiej formie reklamy i czy trafia ona w wasze gusta, czy niebardzo, bo dla mnie jest to wrecz zenujaco glupi sposob, tym bardziej, ze sam monitor jest "w ch* drogi" (30 cali = spora cena)
Reklama dla mas, a monitor dla wybranych. Chyba cos tu nie gra ;/ primum non nocere
|
|
|
[18:52:11, Thursday 11. October 2007]
|
|
|
[19:35:08, Thursday 11. October 2007]
ale zauwaz, ze ten monitor kosztuje ok. 7.5k
a do kogo skierowana jest ta reklama ? ksiegowych, noobow z lol-1, dzieci neo ?
Jesli potrzebowalbym takiego monitora do pracy, to niepotrzebna bylaby mi reklama, a juz tym bardziej taka... primum non nocere
|
|
|
[20:08:48, Thursday 11. October 2007]
|
|
|
[20:16:20, Thursday 11. October 2007]
Moim zdaniem reklama trafila tam , gdzie powinna. Komus spodoba sie ta reklama to sprawdzi czasami , czy nie pojawily sie nowe . Moze zobaczy jaki to pani Bozena miala sprzet . Jesli taka osoba bedzie kiedys chciala kupic monitor to z pewnoscia wybierze ten , ktory jest wzglednie tani i ktory "wryje mu sie w mozg" . Zenujaco glupi sposob ? No nie wiem. Jak ktos juz wyzej zauwazyl reklamy tradycyjne zaczynaja sie nudzic . Ten sposob moze okazac sie duzo efektywniejszy ( nie twierdze ze jest ) |
|
|
[20:22:42, Thursday 11. October 2007]
|
|
|
[20:42:43, Thursday 11. October 2007]
@czesc
no niestety moge ci szczerze powiedziec, ze profesjonalny grafik na 90% nie skusilby sie na monitor ktory jest reklamowany w ten sposob. Taka osoba wie czego szuka i nie potrzebuje praktycznie zadnej reklamy, a informacji o sprzecie.
===============
Samsung poszedl na reklame dla masowego odbiorcy idac za przykladem chociazby "babki z porem", kononowicza i wielu innych.
Jesli zrobisz cos glupiego/zenujacego/smiesznego i pokazesz to w internecie pojawi sie masa osob ktora to zobaczy chociazby zeby sie posmiac z osoby ktora jest takim debilem, ze pokazuje swoje potkniecia w necie.
Reklama jest o tyle ciekawa, ze gdyby nie baner po prawej stronie dobrychrad.info niektorzy mieliby problem z rozszyfrowaniem tego i mysleliby, ze naprawde jakas ksiegowa wrzuca foty swojego wnuczka i uwaza, ze zdjecie poziome jest bardziej statyczne od pionowego ...
Dla mnie, jako "grafika amatora" jest to okropnie glupi sposob na trafienie w zalozony target. Babcia, ktora czyta tekst za kamera klikajac w enter tworzy animacje, filtry itd... Imo i tak najciekawszy jest moment kiedy babcia radzi sobie z flashem :] gorzej, ze dzieki temu mozna stracic dzien roboty.
Jesli nie mialbym nigdy stycznosci z grafika i zobaczylbym taki filmik, to pewnie sam chcialbym sprobowac zrobic cos takiego jak ta babcia za pomoca entera. I bym sie ogromnie zawiodl oczekujac, ze magiczny przycisk zrobi za mnie wszystko co trzeba. Potem zwalilbym wine na monitor, ktory nie jest tak wielki jak tej babci, ale jakbym zobaczyl cene takiego sprzetu to bym juz calkowicie zrezygnowal z zabawy z grafika. Chyba, ze bym potraktowal ta babcie jako zarcik i olalbym sprawe nie przejmujac sie tym jak wielki mam monitor. Wiec absolutnie, za nic nie zdecydowalbym sie na zakup tego monitora... zreszta jesli chce wam sie poczytac czesc topicow na digarcie, moze uswiadomicie sobie, ze wiekszosc osob ktore mialy/maja stycznosc z jakimis formami "sztuki komputerowej" sa podobnego zdania.
Dlatego tez chcialem poznac wasza opinie: Czy po tej reklamie zdecydowalibyscie sie na zakup monitora samsunga nawet jesli bylby w przystepnej dla was cenie ? primum non nocere
|
|
|
[21:28:27, Thursday 11. October 2007]
kurwa ? nie wiem co to jest kurwa... bardzo lubię to słowo
|
|
|
[22:27:14, Thursday 11. October 2007]
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
|
|
|
[22:35:42, Thursday 11. October 2007]
|
|
|
[22:58:31, Thursday 11. October 2007]
Saint Anger ...
|
|
|
[23:40:12, Thursday 11. October 2007]
|
|
|
[00:20:58, Friday 12. October 2007]
Żal was niuby.
|
|
|
[06:55:42, Friday 12. October 2007]
mimo wszystko jest to reklama, ale mniejsza z tym
znalazlo sie tutaj, bo i tak spora czesc uzytkownikow, albo juz trafila na wystepy pani bozenki, albo w niedlugim czasie by natrafila. Jak juz mowilem - glupoty szybko sie roznosza :]
A tu po prostu chcialem poznac wasza opinie odnosnie przekazu.
Czy zdecydowalibyscie sie kupic tego rodzaju monitor po wystepach bozenki/reklamie w czasopismie odnoszacej sie do filmikow na youtube ? primum non nocere
|
|
|
[08:54:33, Friday 12. October 2007]
Żal was niuby.
|
|
|
[16:03:37, Friday 12. October 2007]
pani bozena imba :D |
|