|
|
[12:49:14, Sunday 20. January 2008]
te tlumaczenia ze nie jestesmy pepkiem swiata, czy tez insynuacje ze w USA jest doskonale szkolnictwo to bzdury~~
szkilnictwo na pewno nie jest dobre, slyszalem o tym ze przecietny licealista wyjechal uczyc sie do Stanow, to byl tam za dobry i poszedl od razu na studia...
a co do peka swiata... no przeciez Polacy brali udzial w kampanii Bush'a w Iraku czy w Afganistanie, a tych panstw przeciez nie bylo tak duzo :p wie przywoitosc nakazuje znac nazwe kraju... iNaCtiVe~~
|
|
|
[13:05:41, Sunday 20. January 2008]
skate or die
|
|
|
[13:53:04, Sunday 20. January 2008]
rofl ludzie w ameryce stany sa jak u nas panstwa ~~ umiecie powiedziec gdzie lezy utah a gdzie nevada ? = = |
|
|
[13:59:27, Sunday 20. January 2008]
@up: a ktokolwiek spoza Polski umie powiedziec, gdzie jest dolny slask, a gdzie podkarpacie? glupie porownanie dales. Koordynator współpracy między serwisami.
|
|
|
[14:24:17, Sunday 20. January 2008]
fajnie masz
|
|
|
[14:26:19, Sunday 20. January 2008]
|
|
|
[14:30:49, Sunday 20. January 2008]
Tylko spora czesc Amerykanow nie wie gdzie lezy Nowy Jork ,czy Waszyngton,czytalem wyniki przeprowadzaonych badan:) Maja tez problemy ze wskazaniem Wielkiej Brytanii,czy nie wiedza gdziel ezy Londyn.Coz za ironia losu!Sami Brytyjczycy (spora czesc) tez tego nie wie.Chodzi o mlodziez glownie. |
|
|
[14:35:41, Sunday 20. January 2008]
hmm czy ten koles z ktorym gadal autor jest z ameryki? watpie szczerze mowiac bo nie chce mi sie wierzyc ze oni uzywaja tam angielskiego na takim poziomie jaki widac na tym obrazku, no bez przesady kazdy chyba umie skonstruowac pytanie co? np is it a city a nie its a city, albo mega teskt "wat is nick" (kto wie co to znaczy? bo ja nie wiem...) a jesli ten koles naprawde jest z usa to nie ma co sie zastanawiac czy sa tepi czy nie bo widac....
// zedytowany przez BronX dnia 2008-01-20 14:43:43 |
|
|
[14:49:11, Sunday 20. January 2008]
|
|
|
[15:02:20, Sunday 20. January 2008]
Dobra widze ze szkoda sie z wami klocic bo dla was polska zawsze bedzie cudownym panstwem ktopry kazdy powinien znac. Bo przeciez dla was polska miala ogromny udzial w wygraniu drugiej wojny swiatowej itp itd :P. A wszyscy amerykanie to idioci, a to ze jest to panstwo ktore jest najwieksza potega militarna to bozy zart or smth :) |
|
|
[15:07:32, Sunday 20. January 2008]
#UP 2
O czym Ty mowisz?
Przesadasz i uogulniasz o_O
Co jak co ,ale wiekszosc Polakow wie ,ze stolica Polski jest Krak...ekhm...Warszawa:D:D
Poza tym mowiac o Nowym Jorku, Waszyngtonie mowimy o miastach znajdujacych sie w ich kraju i bedacymi swiatowymi metropoliami.
Poziom nauczania w USa jest strasznie niski i z roku na rok coraz bardziej spada, jedynie uczlnie wyzsze ,zalezy tez jakie, ale spora czesc,szczegolnie zwazane z fizyka,naukami scislymi,stoja na bardzo wysokim poziomie.
Co do Zimbabwe to niep rzesadzaj o_O
Wiele starozytnych cywilizacji bylo ,ktore upadly, a czyms zaslynely ,ale mowimy o czyms ,co powinno byc znane kazdemu mieszkancowi danego kraju-np. stolica jego kraju.
To troche bardziej skomplikowana sprawa,ale Ty uogulniasz.
Amerykanie jako narod sa naprawde ograniczeni,spora czesc przynajmniej,nie chodzi tylko o szkolnictwo,ktore nawiasem mowiac ma duzy wolyw na ludzi.
Moze sie doedukuj i poczytaj pewne ksiazki tez ,a nie mowsz coso radzieckich stereotypach.
#UP
No i co z tego? Korea polnocna tez ma ogromny potencjal militarny, no i co z tego? O czym Ty mowisz.
Najlepsze jest to ,ze wiekszosc z was nie przeczytala pewnie w zyciu ksiazki zwiazanej z danym spoleczenstwem,panstwem,czy tez arty,bo co to za argument:"potega militarna" , "ospodarcza".
Moze tez warto pomyslec skad to sie wzielo,ale to nie musi swiadczyc tez o wysokim poziomie nauczania itd.
Pewnie i tak "bije grochem o sciane" piszac to.Ktos wyskoczy z jakimis rewelacjami i "argumentami" nie trzymajacymi sie kupy,ni dupy :)
// zedytowany przez EgzalTacja dnia 2008-01-20 15:14:17 |
|
|
[15:13:04, Sunday 20. January 2008]
|
|
|
[15:23:02, Sunday 20. January 2008]
#UP
Skoro znasz Amerykanina,to pewnie tez dzieki Tobie wie gdzie lezy Polska:)
Znam "Polonie" ,no ,ale dziwne by nie wiezieli co to Polska:D
No i co? "Jedna jaskolka wiosny nie czyni". Twoje wypowiedzi sa naiwne.
Chodzi o mentalnsoc spoleczenstwa, o wiedze o swiecie,kraju,konsumpcyjny tryb zycia,proste rozrywki,a tam tkai sposob zycia tam jest bardziej charakterystyczny niz gdzie indziej.Chodzi tez o latwa manipulacje spoleczenstwem,tam gdzie szkolnictwo stoi na niskim poziomie ,jest to bardzo latwe.Chodzi tez o slepa wiare w media i slepe zpatarzenie w swoj wielki narod:"ktos jest przeciw nam? zniszczmy ich". Wyminilem tu rozne rzeczy ,ale pod kazdym z nich kryje sie multum ifnormacji.
To nie sa stereotypy,tylko fakty ktore latwo sobie uswiadomic,jesli ktos zianteresuje sie tym tematem.
Powiedz mi lepiej skad Ty bierzesz wiedze o USa, z mtv, od kumpla z USA?
No tak ,ale niczego ambitniejszego pewnie nei przeczytasz,bo pewnie nie wiedzialbys za co sie wziac i gdzie tego szukac.Mimo wszystko pozostaje zainteresowanie swiatem i analiza roznych zjawisk.Radze blizej zainteresowac sie tym tematem,bo na razie to wszystko jest jednym wielkim zalosnym belkocikiem :)
// zedytowany przez EgzalTacja dnia 2008-01-20 15:26:37 |
|
|
[15:39:10, Sunday 20. January 2008]
eee moze sobie pogadajcie na bnet albo na gg bo to juz sie w klotnie przeradza... a kazdy wie ze takie "forumowe klotnie" jakich tu wiele wcale nie polepszaja obrazu tego serwisu. jesli chcecie sobie popolemizowac to napiszcie do siebie na gg lub bnet i wtedy wasza rozmowa stanie sie o wiele przyjemniejsza niz takie wytykanie sobie ze "ten ma falszywe argumtny" a ten posluguje sie "w koleczko stereotypami" |
|
|
[15:45:52, Sunday 20. January 2008]
Pix ja debili rozpoznaje po ":-X " |
|
|
[15:50:19, Sunday 20. January 2008]
|
|
|
[15:56:31, Sunday 20. January 2008]
|
|
|
[16:52:10, Sunday 20. January 2008]
#pani frau
a dolny slask jest wielkosci utah ?? mowie ze tam stany sa wielkosci panstw europejskich ~~ myslenie = thx |
|
|
[17:02:31, Sunday 20. January 2008]
Nie tylko socjolodzy,ale tez lingwisci,amerykanisci itd.Mam tez wlasne zdanie uwarunkowane nie tylko tym ,ale wlasna obserwacja i refleksjami.Ty odnosisz sie glownie do jednostek.Ja do ogolu spoleczenstwa.Troche trudno ujac cos w paru zdaniach,chyba nie sadzisz ,ze wyglosze tu jakis wyklad? Hah.
Pix chyba sie nie dogadamy.Wiekszosc ludzi na swiecie to idioci(moze inaczej "ograniczeni") ,a Amerykanie szczegolnie.Mysl co chcesz,ale mysl,mnie tez sie to tyczy ;) Nie musze lechtac swego ego,ale skoro tak to widzisz :)
Ja rowniez chce skonczyc te jalowa "dyskusje" i pozdrawiam z tego miejsca.
// zedytowany przez EgzalTacja dnia 2008-01-20 18:23:22 |
|
|
[17:14:39, Sunday 20. January 2008]
ehh to nic pamietam na tescie gimn probnym gosciara odemnie z klasy napisala zamiast Szwecji Chiny, a zamiast Norwegii USA ? pytanie.. czy byla glupia ? odpowiedz TAK, bo jak inaczej mozna to nazwac ? |
|
|
[18:07:43, Sunday 20. January 2008]
typowy przecietny obywatel USA posiada o wiele mniejsza wiedze niz przecietny obywatel Polski czy nawet Europy, mam w USA pol rodziny, troche w Kanadzie, zycie zwyklych szarakow w tych krajach wyglada tak praca -> dom -> praca -> dom -> urlop nad jeziorkiem/w gorach, nie interesuja sie polityka, geografia itp itd, co najwyzej sportem, a policjanci analfabeci to tam standart http://www.iq-test.pl/?d=2409
|
|
|
[18:09:46, Sunday 20. January 2008]
|
|
|
[18:11:56, Sunday 20. January 2008]
ale chyba czasami wychodzisz gdzies co nie ? jesz obiad w domu itp ? masz czas na rozmowe/spotkanie z rodzina/dziewczyna, nasze zycie w porownaniu z nimi jest naprawde o wiele bardziej zroznicowane :D
// zedytowany przez MbP]Millowisck dnia 2008-01-20 18:12:33 http://www.iq-test.pl/?d=2409
|
|
|
[18:46:42, Sunday 20. January 2008]
chociaz powinni kojarzyc ze to jest w Europie. W koncu gdzies te tarcze antyrakietowe chca postawic, mieszkancy chociaz po tym powinnni Polske kojarzyc ;p cze, pojdziesz ze mna na disco ?
|
|
|
[20:44:23, Sunday 20. January 2008]
Ta millo twoja wieda o zyciu w usa > ja :P. Twoja rodzina to pewnie polacy ktorzy pracuja u polakow i dlatego ledwo wyrabiaja na utrzymanie mieszkania or smth like that :P |
|