|
|
[18:42:55, Monday 09. March 2009]
ogolnie jestem noobem jesli chodzi o matme
moglby mi ktos pokazac sposob rozwiazywania czegos takiego :
(3x-12)(x+2)(x-1)=0
w odpowiedziach pisze ze ma wyjsc: -2, 1, 4
tylko jak to zrobic niby ?
I teraz trudniejsze ( wedlug mnie ) zadanko
tez prosilbym o metoda jak rozwiazac w miare mozliwosci :
Dla jakich wartosci parametru k wielomian:
W(x) = -x^3+2mx^2+8x+m-5
jest podzielny przez x-2
odpowiedz do tego jest imba :
m=-1/3
x1=-4-2(sqrt10) / 3
x2=-4+2(sqrt10) / 3
tutaj chyba cos z delta
sqrt = pierwiastek
plz help |
|
|
[18:46:10, Monday 09. March 2009]
wygrales koles wygrales :P
Napisze drugie mimo ze to nie ma sensu bo jak ty nie wiesz o co chodzi w pierwszym to bez przesady :P:P. Podstawiasz za iksa dwojke wyliczasz m. A pozniej juz normalnie :P
// zedytowany przez logi dnia 2009-03-09 19:29:04 |
|
|
[18:51:45, Monday 09. March 2009]
http://www.gicolek.cba.pl/wordpress - mój blog o grach komputerowych i grafice.
|
|
|
[18:57:58, Monday 09. March 2009]
1) Kiedy iloczyn jest zerem? Kiedy jeden z jego czynnikow jest zerem. Tak wiec zerujesz wszystkie wyrazenia w niawiasach:
3x-12=0
x+2=0
x-1=0
3 proste rownanka
drugiego nie pisze bo widze ze wyzej rozwiazali
// zedytowany przez tapcZan dnia 2009-03-09 19:40:06 |
|
|
[21:11:53, Monday 09. March 2009]
You're about two seconds from wearing that smile around your ass...
|
|
|
[11:53:48, Sunday 15. March 2009]
|
|
|
[12:22:47, Sunday 15. March 2009]
w pierwszym twierdznie o pierwiastku wymiernym(r=1) i hornerem rozbijasz
w drugim wymnozylem i z tw o pierwiastku wymiernym r=5/2 podstawilem i rozbilem
// zedytowany przez faworyt dnia 2009-03-15 13:08:00 |
|
|
[12:30:37, Sunday 15. March 2009]
koszyk wiesz co to schemat hornera i twierdznie bezouta?! |
|
|
[12:30:49, Sunday 15. March 2009]
Masz oba rozwiazane:
www.speed(...)698.html |
|
|
[14:27:53, Sunday 15. March 2009]
a slyszales moze ze rownania kwadratowe mozna obliczyc wykorzystujac DELTE ?? ... taki drobny szczegol ze wielomiany i takie podstawowe funkcje to rzeczy bez ktorych za chiny nie ogarniesz dalszych funkcji i pozniej ewentulanie pochodnych i calek itp |
|
|
[14:45:08, Sunday 15. March 2009]
|
|
|
[15:17:38, Sunday 15. March 2009]
#up ok ale te funkcje ala kwadratowa czy liniowa to jest 2 kalsa LO a 3 kalsa opiera sie wlasnie na tych podstawach bez ktorych nie da sie ogarnac tych "trudniejszych" funkcji zeby zdac matme na dopa |
|
|
[15:20:50, Sunday 15. March 2009]
Te te humanista to tak wbrew mylnej obiegowej opinii osoba ktora posiada elementarna a nawet zadowalajaca wiedze ze wszystkich dziedzin nauki (nei tak jak wam sie wydaje tylko tych zwiazanych z historia i jezykiem polskim) takz eradze nie oglaszac sie zbyt hucznie humanistami ;] Sram na twoje procenty!
|
|
|
[15:32:27, Sunday 15. March 2009]
|
|
|
[21:30:07, Sunday 15. March 2009]
up hm z tego to wynika ze ziomek jest w 3LO skoro matura i dopiero tearz przerabiaja rownania kwadratowe XDXD ? przeciez to jest jakas paranoja ...to co oni przez 2,5 roku robili ... |
|
|
[21:58:02, Sunday 15. March 2009]
|
|
|
[22:38:30, Sunday 15. March 2009]
Dobra bo widze ze dostajecie jakiejs mani przesladowczej O_o
Chcialbym podziekowac osobom ktore nie owijaly w bawelne i od razu podali mi sposob tudziez odpowiedzi do zadan
za co szczerze im dziekuje
Co do reszty to bym sie radzil zastanowic im troche
temat powstal bo szukalem odpowiedzi, a nie by dostac od was pelno pouczen jaki to ze mnie noob ze nie znam oczywistych rzeczy etc.
dla pelnej scislosci
Chodze do 3LO o profilu sportowym, na mature zdaje geografie.
Matematyka nie byla mi potrzebna gdyz dla mnie skonczyla sie ona w 2LO. Przerabialem rownania kwadratowe jak co poniektorzy smia w to watpic.
Po prostu dostalem za kare p/d wraz z innymi nie zdajacymi matmy, za zle ( zbyt glosne zachowanie, co innego ze nauczyciel mial zly dzien po prostu ) z dzialu ktory ostatni raz widzialem jakis rok temu, i czesci nawet nie przerabialem.
Smieszy mnie co poniektorych zachowanie, jedni pisza idz do nauczyciela o pomoc HELLO
jak mam isc do nauczyciela jak on tylko czeka na to zeby wpisac 1 ? to jest za kare, chyba nie sadzicie ze nauczyciel dalby komus zadanko ktore musi zrobic inaczej ma 1, a uczen nie umie i pyta jak zrobic xD 0 logiki
Co do rownan kwadratowych. Nie wiem jak dobrzy jestescie z matmy, ale tu sa wielomiany. Moim problemem nie bylo jak policzyc bo liczyc akurat umiem, problemem bylo ugryzc dane zadanko o czym nie mialem pojecia.
Co do twierdzenia bezout i schematu hornera, sprawdzalem, i to jest material na maturze z matmy rozszerzonej. W zyciu czegos takiego nie widzialem, no moze to dzielenie wielomianu.
Jeszcze jedno. Jak sie komus nie podoba moja postawa czy cus, gowno mnie obchodzi co o mnie sadzicie. Dla mnie ludzie ktorzy od razu przeszli do sedna wytlumaczyli, wskazali kierunek tudziez rozwiazali problem - sa na wage zlota i to sie ceni.
A ci z was, ktorzy po prostu przyszli sie tutaj wyzyc na
" nieuku " jak to sobie fachowo nazwalem ( zakladam ze tak myslicie sadzac po sposobie waszych wypowiedzi ) to naprawde radze sie zastanowic troche, jest wiele sposobow wyladowania frustracji ( sport, muzyka, dziewczyna etc. ) widac ta gra wam robi sieczke z mogzu i juz nie potraficie pomoc potrzebujacemu tylko zalacza sie mentalnosc polaczka, zgnoic za wszelka cene
jakie to polskie ...
|
|
|
[11:30:35, Monday 16. March 2009]
|