|
|
[20:32:23, Monday 06. February 2012]
Czy jeżeli nie mam na swoim koncie bankowym mam tylko złotówki to czy moge zrobic przelew w Euro?
Bank Pko bp
Dzieki za pomoc |
|
|
[21:27:26, Monday 06. February 2012]
Chyba jest taka mozliwosc, ale w jakims bandyckim przeliczniku, wiec nie polecam. c9 for life, homie !
|
|
|
[22:04:42, Monday 06. February 2012]
Czyli jakbym teoretycznie chcial zalozyc konto internetowe np to musze zalozyc jedno na pln a powiedzmy drugie na euro/$ ?
// zedytowany przez Shana dnia 2012-02-06 22:05:04 |
|
|
[23:04:24, Monday 06. February 2012]
Jeszcze się w to nie wgryzałem, ale chyba są konta wielowalutowe gdzie możesz trzymać i tak i tak. Nie wiem jednak czy ot tak każdy może sobie takie założyć :)
Mnie tylko zaczynają męczyć o wymianę karty na nową bo mi wygasa, ale jakoś nie tym nowym paypassom :P You're about two seconds from wearing that smile around your ass...
|
|
|
[23:34:23, Monday 06. February 2012]
No przeciez masz jak wół, obok sumy którą chcesz przelać, do wyboru aż 5 walut w których mozna zrobić przelew.. |
|
|
[01:50:19, Tuesday 07. February 2012]
Najlepiej gdybys sobie zrobil konto osobiste w euro, ktore za prowadzenie zazwyczaj jest darmowe. Nastepnie poszedl do kantora kupil euro i wplacil na to konto. Nie polecam robic przelewow z konta zlotowkowego, bo to strasznie zdzierstwo |
|
|
[09:35:17, Tuesday 07. February 2012]
Imo najlepszy sposob to paypal - przelicznik maja na tyle ogarniety, ze nie zdzieraja straszliwych sum :] primum non nocere
|
|
|
[16:21:51, Tuesday 07. February 2012]
Pewnie możesz, ale przelicznik w każdym przypadku spowoduje że stracisz co najmniej kilka procent transakcji. W skrajnych przypadkach może to być więcej, głównie przy małych sumach.
Mniej masz szansę zapłacić tylko jeśli wartość transakcji jest duża, a opłata stała. Dlatego paypal nie jest dobry, bo z tego co kojarzę, oni naliczają kilka procent.
Co do pko bp to nie wiem jak jest, ale w innych bankach bywają konta walutowe za darmo. |
|
|
[17:55:41, Tuesday 07. February 2012]
w bp z tego co pamietam podpisywalem aneks ze chce miec walutowe tez.
Co do paypala - hmm... oni chyba zliczaja jak jest duzo zakupow bardzo, bo ja jak na razie to nie mialem ani jednego zakupu gdzie by cos wzieli dla siebie. Zawsze przelicznik byl nizszy/na rowni ze srednim kursem, wiec musieliby brac cos z tego :] primum non nocere
|
|
|
[19:30:34, Tuesday 07. February 2012]
Zamiana walut w paypalu zawiera prowizję ~3-4%, co daje około 10-20 groszy przy dolarach i euro. Kurs jest zawsze gorszy niż średni ustawowy.
Jest do tego specjalny kalkulator i tam wpisując zamiana 1PLN na 1€ mam 0,232715, to daje kurs 4,2971PLN za 1€.
Dzisiejszy kurs sprzedaży (chcesz żeby ci sprzedali) euro: kursy(...)bank.pl/
4,2136PLN czyli twoja strata przy użyciu kursu paypal to ~8 groszy na 1€, bo bank sprzedaje euro taniej.
Przeliczyłem tak jakbym przeliczał salda, więc tu też mogą dochodzić różnice wynikające z kraju, do którego wysyła się pieniądze i waluty. |
|
|
[21:35:41, Tuesday 07. February 2012]
hmmm nieraz sprawdzalem ile mi zjedli i potem sprawdzalem kurs sredni i kurs w "moim" kantorze - nigdy nie zeszlo tyle, ze mi sie to nie oplacalo :] primum non nocere
|
|
|
[21:49:15, Tuesday 07. February 2012]
Zawsze jest 10-20 groszy mniej, może sprawdzałeś kantor na lotnisku :)
Poza tym paypal aktualizuje kursy 2x dziennie, więc czasem rzeczywiście może mieć lepszy niż średni, jeśli był ~5% ruch pomiędzy porankiem a wieczorem.
W gruncie rzeczy korzystam z paypala i karty kredytowej, zależnie jak mi wygodniej i nie ma większych różnic. Jednak przy większych sumach bardziej opłaca się wymieniać w kantorze albo zrobić przelew przy przeliczeniu o stałej opłacie, a nie % od transakcji. Trzeba tylko to posprawdzać, bo banki też czasem pobierają %.
// zedytowany przez pyton dnia 2012-02-07 22:23:46 |
|
|
[08:48:39, Wednesday 08. February 2012]
wydajac 1 cent w euro place 4 grosze.
Wydajac 100 euro placilem w zeszlym tygodniu 4.2 niecale. primum non nocere
|
|
|
[19:59:31, Wednesday 08. February 2012]
Dzieki za liczne wypowiedzi i streacenie kilku sekund swojego zycia na moj problem. |